kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

10 szokás, ami boldogtalanságra kódol

10 gyakori szokás a családokban, ami sikertelenségre kódolja a gyereket

A kevéssé szigorúan fogott gyerekek boldogtalanabbak.

Szerző: Loomans-Godoy
Forrás: Femina.hu

Akadnak szülők, akiknek nehezére esik bizonyos korlátokat kijelölni a nevelés során. Jellemzően olyanokról van szó, akik gyermekként saját maguk is nagyon szigorú vagy sokat büntető tanárok vagy szülők hatásától szenvedtek.

Így aztán szeretnék megkímélni csemetéiket a hasonló élményektől - ami persze érthető és jogos, ám vannak, akik a másik végletbe esnek.

A túlzott engedékenység boldogtalansághoz vezet

A korlátok hiánya is károsan hat a személyiségfejlődésre, hiszen a csemete így nem tanulja meg felismerni és értékelni a körülötte lévők szempontjait, elvárásait, igényeit, ami pedig nem könnyíti meg a mindenkori közösségbe történő beilleszkedést, legyen szó óvodáról, iskoláról vagy - a későbbiek során - munkahelyről.

Nem csoda, hogy a tapasztalatok szerint ezek a gyerekek felnőttként nehezebben boldogulnak következetesebben nevelt társaiknál - és sajnos nemcsak a hivatás, hanem gyakran a magánélet terén is.

Ráadásul - paradox módon - a túlzottan megengedő szülők gyerekei sokszor nem érzik szeretve magukat - gondolván, ha fontosak lennének az édesapának-édesanyának, az szigorúbban fogná, esetenként akár meg is büntetné őket -, ami pedig egy életre alááshatja az önbizalmukat.

A túlzott engedékenység egyebek közt az adott közösség mindennapi rutinjában is megnyilvánul. Tudd meg, melyek azok a sok családban természetesnek számító szokások, amelyek sikertelenségre és boldogtalanságra kódolnak!

15 tipikus nevelési baki
15 tipikus nevelési baki
15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 10 legédesebb gyerekdal15 jel, hogy lelki problémákkal küzd a gyerek10 gyakori szülői hibaÍgy lesz jó tanuló a gyerek15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak

10 rossz szokás a családokban

 • Étkezések rendszertelen időpontokban, anélkül, hogy leülne az egész család.
 • Nem tápláló falatkák, édességek korlátlan vagy nem kellően korlátozott fogyasztása, mind az idő, mind a mennyiség tekintetében.
 • Véletlenszerű, kiszámíthatatlan a nyugovóra térés ideje, hét közben és hétvégén egyaránt.
 • A lefekvés ideje a gyerek életkorának nem megfelelő - túl korai vagy késői -, vagy egyáltalán nincs ilyen a napi rutinban.
 • A házimunkabeli kötelezettségek a gyermek életkorának nem megfelelőek - túl kevés vagy túl sok.
 • Tiszteletlen kommunikáció a családtagok között - akkor is, ha ezt az érintettek viccesnek találják, vagy a demokrácia eszközéül kíván szolgálni.
 • Nincs megszabott ideje a házi feladat elkészítésének, illetve nincs ezzel kapcsolatban számonkérhetőség, számonkérés.
 • Televízió-, telefon- internet- és videojáték-használat ésszerű határok nélkül.
 • Ritka vagy nincs rendszeresen együtt töltött minőségi idő a szülőkkel és a család egészével.
 • Zavaros vagy tisztázatlan szabályok és megállapodások egymás közt, melyek be nem tartása véletlenszerű büntetésekkel vagy éppen semmilyen következménnyel nem jár.
Cikkünk Diana Loomans és Julia Godoy Hallgass a gyermekedre! című könyvének segítségével készült.

Diana Loomans és lánya, Julia Godoy közösen vállalkoztak arra, hogy megírják ezt a ragyogó könyvet, mely nagy segítség azoknak a szülőknek, akik megtorpantak, tanácstalanok, vagy már éppenséggel zsákutcában érzik magukat nevelési módszereiket illetően. A szerzők 12 kulcsot ajánlanak a boldog, felelősségteljes, kiteljesedett gyermek neveléséhez. Módszerük néhány fontos eleme: a példákon keresztüli tanítás, a pozitív, tiszteletteljes fegyelmezés, teret adni a gyermeknek, és megengedni, hogy hibázzon.

Kiadja a New Fusion Kiadó.
A könyv ára 2790 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Még nincs hozzászólás

15 tipikus nevelési baki, amitől boldogtalan felnőtt lesz a gyerekből - Galériával

A szülő rosszul is szeretheti a gyermekét, pedig csak jót akar neki.
Gyerek

A feldolgozatlan lelki bajok 15 jele

A kicsi nem tudja kifejezni, ami benne zajlik, néhány viselkedési mód azonban árulkodó.
Gyerek
Keresztnév és küldetés

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.