Eper- és málnahab torta
Eper- és málnahab torta
Hozzávalók 8 személyre
Zabkekszes alap
- 10 dkg vaj olvasztva
- 1/4 csésze finomliszt
- 3/4 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 ek tej
- 4 ek vaj
- 4 ek cukor
- 1 ek zabpehely
- 1/2 tk sütőpor
Hab
- 5 dkg eper
- 10 dkg málna
- 1/2 citrom leve
- 15 dkg natúr házi krémsajt
- 5 dkg tejföl
- 5 dkg joghurt
- 7 dkg porcukor
- 2 dl tejszín
- 20 g zselatin
Házi vanília puding
- 2,5 dl tej+1/2 dl tejszín
- 3 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1/2 vaníliarúd
Házi natúr krémsajt
- 1 db 450 grammos, legalább 20%-os tejföl
Díszítéshez
- őrölt pisztácia
- eperszemek
- citromfű
Elkészítés:
Krémsajt (ha nem mascarpone):
Egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt - kibélelve két réteg gézzel. Ebbe öntjük a nagy doboz tejfölt, lefedjük egy kistányérral, és hagyjuk hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. (Kb. 3-4 óra.)
Zabkeksz:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral és a zabpehellyel elkevert liszthez adjuk. Tejjel lazítjuk és puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett felülten kinyújtjuk olyan fél cm vastagra és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük őket. A kekszből kb. 220 grammot összedarálunk.
Az így kapott morzsalékot a 10 dkg olvasztott vajjal elkeverjük és a tortakarimába nyomkodjuk, hűtőben hagyjuk dermedni.
Puding
A tojássárgákat a liszttel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tejszínt, a cukrot, a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. Állandóan kevergetve nagy lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
Az epret és málnát összeturmixoljuk a citromlével, kis lábasba teszünk belőle 3-4 evőkanálnyit és elkeverjük benne a zselatint, összemelegítjük. A tejszínt habbá verjük.
Habosra keverjük a natúr házi krémsajtot, a tejfölt, és a joghurtot a porcukorral, meg a maradék gyümölcspürével. Beleforgatjuk a tejszínhabot is. A krémhez öntjük a zselatinnal elkevert kis adag pürét, alaposan összekeverjük, majd a formába töltjük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ezután a zabkekszes alapra borítjuk. Pudinggal töltve vagy locsolva friss gyümölccsel tálaljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept