Diós Túró Rudi torta
Diós Túró Rudi torta
Hozzávalók 8 személyre
- 100 g darált dió
- 90 g méz
- 20 g fehér tönkölyliszt
- 8 g zsírszegény kakaópor
- 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 4 nagyobb tojás
- 1 csipet só
- 250 g zsírszegény túró
- 1 bio citrom reszelt héja
- 50 + 10 g méz
- 65 + 20 g natúr joghurt
- 10 g zselatin fix
- 10 g zsírszegény kakaópor
- 35 g durvára darált dió
- 150 ml 30 %-os habtejszín
- 150 g étcsokoládé
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
2. A diót, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a méz felével habosra verjük, a tojásfehérjét egy csipet sóval és a maradék mézzel nem túl kemény habbá verjük.
4. A tojásfehérjéhez hablapáttal hozzákeverjük a felvert sárgáját, és folyamatosan hozzáadagoljuk a száraz keveréket. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot.
5. A piskótát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és körülbelül 20 perc alatt az 1. pont szerinti hőfokon megsütjük.
6. A krémhez a túrót, a citromhéjat, 50 g mézet, 65 g natúr joghurtot, és a zselatin fixet összekeverjük és krémesítjük (én a botmixer aprító részét használtam).
7. A körülbelül 375 g krémet 2 részre osztjuk, 170 g – 205 g arányban. A nagyobb részt félretesszük, ehhez már nem keverünk semmit. A kisebb részhez keverjük a durvára darált diót, a kakaóport, még 10 g mézet és még 20 g natúr joghurtot.
8. A kihűlt tortaformát 3 lapra vágjuk. A alsót megkenjük a kakaós-diós krémmel, a másodikat pedig a sima túrós krémmel, majd ráhelyezzük a felső lapot.
9. A torta tetejére ganache-t készítünk. A tejszínt 70 fokig hevítjük, majd a felaprított csokoládéra öntjük. Pár percig hagyjuk állni, hogy a csokoládé felmelegedjen, majd óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Nem szabad sokat kevergetni, mert akkor buborékos lesz, és ez meglátszik a torta felületén.
10. Pár perc hűlést követően a torta tetejére csorgatjuk a ganache-t úgy, hogy a szélein is lefolyjon. Egy egyenes pengéjű késsel lehúzzuk egyenletesre a torta tetejét, és bevonjuk az oldalát. Darált dióval díszítjük a torta oldalát.
11. Hűtés után tálaljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept