Karamellás linzer
Karamellás linzer
Hozzávalók 4 személyre
- (kb. 40 db darabhoz)
- 55 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 18 dkg barnacukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- összeragasztáshoz pár kanál lekvár
Elkészítés:
A karamell készítésével kell kezdeni.
A barnacukrot tegyük egy serpenyőbe, majd hagyjuk felolvadni, és világos színűre karamellizálódni. (Én közben kicsit megrázogattam, megkevertem, nehogy megégjen.)
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük, míg teljesen sima lesz a karamell. (Én közben többször levettem pár pillanatra a tűzről, nehogy megégjen.)
Amikor már teljesen sima és sűrű lesz a karamell, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.
A lisztet keverjük össze a sóval, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt karamellt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután osszuk el a tésztát háromfelé, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. (Én azért osztottam el a tésztát, mert így könnyebb lesz majd dolgozni vele.)
A hűtőből kivett tésztát egy kicsit dolgozzuk át, hogy a kezünk melegétől kicsit meglágyuljon, és könnyen nyújtható legyen.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval szúrjuk ki a tésztát.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a kiszúrt tésztát.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a lekvárral összeragasztanánk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept