Diós kocka
Diós kocka
Hozzávalók 4 személyre
Tészta hozzávalói
- (22x32 cm-es tepsihez)
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek tejföl
- 1 db tojássárga (nagy)
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Töltelék hozzávalói
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dkg holland kakaó
- 6 db tojás (nagy)
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.)
Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki.
Vegyük ki a hűtőből tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emeltem át a tepsibe.)
Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (Én kb. 15 perc után a sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, és úgy hűtöttem ki egészen.)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept