Mákos fánk meggyszósszal
A klasszikus szalagos fánktól kicsit eltérő recept. Egy nagyszerű fánk, különleges ízvilágával.
Mákos fánk meggyszósszal
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg liszt+ a nyújtáshoz
- 10 dkg darált mák
- csipet só
- 5 dkg puha vaj/margarin
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- olaj a sütéshez
A szószhoz
- 2,5 dl meggylé
- 6 dkg cukor
- 10 dkg magozott meggy
- fél csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
1. A tésztához keverőtálba tesszük a lisztet, a mákot, a sót, a puha vajat/margarint. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, letakarva 20 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, lisztezett munkalapon 2-3 cm- vastagra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk.
3. A fánkokat konyharuhával letakarva 15-20 percig kelesztjük, majd forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
4. A szószhoz egy forró edénybe öntünk 2 dl meggylevet, hozzáadjuk a cukrot, a magozott meggyet, majd felforraljuk. Besűrítjük a maradék fél dl meggylében elkevert vaníliás pudingporral. Melegen vagy hidegen a fánk mellé találjuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept