Nagymamám hamvas kiflije
Nagymamám gyerekkoromban gyakran sütötte egy nagy "vajlinggal", azért is nagyon jó volt, mert napközben rá lehetett járni. Kinn volt az udvaron a "nyári konyha", benne volt egy nagy "stelázsi", amin tartotta nagymamám a sütit letakarva. Kinn játszottunk az udvaron, s amikor kedvünk tartotta be-be tévedtünk a nyári konyhába egy-egy falatka sütire. Persze, amikor eljött az ebédidő nem nagyon voltunk éhesek. Én a lekvárosat mindig meg tudtam különböztetni a többitől (hozzáteszem, azt szerettem a legjobban), mert egy kicsi lekvár mindig kifolyt a süti oldalán, így az fogyott el először. Hát innen a recept. Szegény nagymamám, ha élne biztosan örülne, hogy milyen nyomot hagyott bennem a sütije.
Nagymamám hamvas kiflije
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír
- 1 dl tejföl
- 2 csipet só
- 1 kanál cukor
Kovászhoz
- 2 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő (fél)
- kevés tej (1,5 dl)
- 2 teáskanál liszt
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk (kovászt készítünk). A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kovászt és a tejfölt összeállítjuk egy tálban. 1 órát pihentetjük. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, négyszögletű kockákat vágunk, lekvárral, gesztenyével, máktöltelékkel megkenjük. Lehet még diós vagy túrós a töltelék. Tekercseket formálunk belőlük. 180 C fokos sütőben megsütjük, és forrón, vaníliás cukorban megforgatjuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept