Zelleres-krumplilepény mártogatóssal
Szeretek kísérletezni a konyhában, egyik kedvencünk ez a lepény. Természetesen a zöldfűszerek variálhatóak.
Zelleres-krumplilepény mártogatóssal
Hozzávalók 2 személyre
- 25 dkg krumpli
- 8-10 dkg zellergumó
- 10 dkg sajt (fele füstölt-fele natúr trappista)
- 1 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál tönkölybúzaliszt
- 2 tojás
- egy csokor zöldfűszer: kapor, petrezselyemzöld
- só
- olaj a sütéshez kb. 1 dl
Kapros mártogató hozzávalói
- 2 dl görög joghurt
- 1 kis csokor kapor
- csipet só
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
A nyers krumplit, a zellert megpucoljuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Egy kicsit hagyjuk állni, majd kinyomjuk a levét.
Hozzáadjuk a feltört tojásokat, a zabpelyhet, a lisztet. Lereszeljük a sajtot, szintén a durva fokozaton. Felaprítjuk a zöldfűszereket és belerakjuk. Ízesítjük sóval. Jól összekeverjük. (Ha lágynak bizonyulna, adhatunk hozzá lisztet. Ha túl sűrű lenne, lehet joghurttal hígítani.)
Serpenyőben olajat hevítünk. Egy evőkanálnyi masszából a kezemben nedves kézzel kis fasírtformát készítettem, és a serpenyőbe raktam, utána a kanállal kicsit kilapítottam.
A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük közepes hőmérsékleten(kb. három-három perc). Ha kész, papírtörlőre rakjuk, leitatjuk a felesleges az olajat.
A mártogatós készítése: A joghurtot tálba rakjuk, hozzáadjuk a csipet sót, a felaprított kaprot, és az olívaolajat. Összekavarjuk, és a hűtőbe tesszük.
A lepényeket még melegen a joghurtos mártogatóssal kínáljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept