Sós foszlós kalács
Húsvétra sütöttem meg ezt a illatos, foszlós, ellenállhatatlan sós kalácsot. Higgyétek el nekem, érdemes megsütni, még másnapra is puha, friss marad.
Sós foszlós kalács
Hozzávalók 8 személyre
Tészta hozzávalói
- 80 dkg liszt
- 2 db tojás
- 4,5 dl tej (langyos)
- 1 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
- só (ízlés szerint)
- 1 tk. kristálycukor
- 2 cs. instant élesztőpor
Tészták megkenéséhez
- 3 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
Lekenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés:
1. Egy csipet cukorral a fél dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
2. A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt (kovászt), a tojásokat, a zsírt, a cukrot, a sót és a maradék 4 dl langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még lisztet. Letakarjuk, és kb. egy órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
3. Ha már megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen átgyúrjuk, és három egyforma részre osztjuk.
4. Az első cipót kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk, és 1 evőkanál zsírt elkenünk a tésztán, majd feltekerjük, mint a bejglit. A másik két cipóval is így járunk el.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe hármas fonással megfonjuk, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 40 percig pihentetjük. Utána felvert tojással a tetejét lekenjük.
6. Előmelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 40 percig szép aranybarnára sütjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept