Sós foszlós kalács

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsvétra sütöttem meg ezt a illatos, foszlós, ellenállhatatlan sós kalácsot. Higgyétek el nekem, érdemes megsütni, még másnapra is puha, friss marad.

Sós foszlós kalács

Hozzávalók 8 személyre

Tészta hozzávalói

  • 80 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4,5 dl tej (langyos)
  • 1 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 cs. instant élesztőpor

Tészták megkenéséhez

  • 3 ek. házi sertészsír (szoba hőmérsékletű)

Lekenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy csipet cukorral a fél dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

2. A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt (kovászt), a tojásokat, a zsírt, a cukrot, a sót és a maradék 4 dl langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, tegyünk hozzá még lisztet. Letakarjuk, és kb. egy órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.

3. Ha már megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen átgyúrjuk, és három egyforma részre osztjuk.

4. Az első cipót kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk, és 1 evőkanál zsírt elkenünk a tésztán, majd feltekerjük, mint a bejglit. A másik két cipóval is így járunk el.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe hármas fonással megfonjuk, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 40 percig pihentetjük. Utána felvert tojással a tetejét lekenjük.

6. Előmelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 40 percig szép aranybarnára sütjük.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük