Almatorta
Én az elkészült torta tetejét dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabaracklekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral. Természetesen egyszerűen porcukorral megszórva is tálalhatjuk.
Almatorta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta hozzávalói
- (24 cm-es tortaformához)
- 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só
Almás töltelék hozzávalói
- 1,5 kg alma (édes)
- 2-3 ek barnacukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
- 1/2 citrom leve
- 1 dl fehérbor (v. almalé, víz)
- 20 gramm zselatin (por)
- 0,5 dl víz
- 10 db babapiskóta (összemorzsolva)
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze. Amikor kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a reszelt citromhéjat, adjuk hozzá a tojássárgát, és gyúrjuk össze a tésztát. Ezután vegyük ketté, és tegyük be a hűtőbe egy órára.
Az egyik tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (A másik tésztagombóccal is így járjunk el.) Előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világosra. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el és ízlés szerint daraboljuk fel. Egy edénybe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fő. A zselatint keverjük simára a vízzel,és öntsük a megfőtt almához, majd keverjük össze, és főzzük még 1-2 percig. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot, és szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával. Ezután kanalazzuk rá az almás tölteléket, és tegyük rá a másik tésztalapot. 1-2 órára tegyük a hűtőbe hogy megdermedjen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept