Túrós batyu
Túrós batyu
Hozzávalók 12 személyre
Tésztához
- 4 dl tej
- 3 ek. cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 15 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kg finomliszt
- egy késhegynyi só
Töltelék
- 50 dkg túró
- 1 db tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 ek. cukor
- 2 ek. tejföl
- ízlés szerint mazsola (5-10 dkg)
Kenéshez
- 1 felvert tojás
- Sütés utáni szóráshoz 1 ek. porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóinak szobahőmérsékletűnek kell lennie. A tejet a mikróban meglangyosítom, beleszórom a cukrot és megfuttatom az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, beleteszem a felfutott élesztőt, a margarint, a tojást, a tejfölt, pici sót és tésztává gyúrom. Amikor elválik a kezemtől, és nem ragad, akkor már jó. (Ha szükséges, pici lisztet a gyúrás közben még adok hozzá, vagy tejjel lazítom.) Tiszta konyharuhával befedem és meleg helyen, egy órán át kelesztem. Közben a hozzávalókból sima túrókrémet készítek. A túrót villával áttöröm, a cukorral, a citromhéjjal, a tejföllel, a vaníliás cukorral alaposan összekeverem, majd beleteszem a mazsolát.
A megkelt tésztát lisztezett lapon kinyújtom téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Késsel egyforma 10X10 cm-es darabokra vágom, ezek közepébe túrótölteléket halmozok. Ezt úgy teszem, hogy maradjon hely az átellenes sarkokat összecsippenteni. A batyukat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem, felvert tojással megkenem, és egy picit hagyom kelni a sütőlapon is. Ez alatt a villanytűzhelyemet előmelegítem 180 fokra, majd a batyukat betolom a sütőbe. Szép pirosra sütőm kb. 30-35 perc alatt, légkeveréssel.
Amikor megsült, megszórom porcukorral. (Teaszűrőbe teszem és finoman, vékony rétegben meghintem.) Van, aki a forró batyut olvasztott margarinnal keni meg, mert így szép fényes lesz. Az elkészült süti puha és ízletes.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept