Húsvéti kalács aszalt gyümölcsökkel

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki saját ízlésének megfelelő gyümölcsökkel töltheti meg a tésztát.

Húsvéti kalács aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre

  • 45 dkg liszt
  • 2 cs szárított élesztő
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 dl rum
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • csipet szerecsendió
  • csipet só
  • 1 db tojás (+ 1 kisebb a lekenéshez)
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tej

Citromos cukormáz hozzávalói

  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, és az áfonyával, mazsolával együtt áztassuk be a rumba.(Hagyjuk, hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.)
A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a tojással, a langyos tejjel, és öntsük bele a keverőtálba. A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom- és narancshéjjal, majd kanalazzuk szintén a keverőtálba, és dagasszuk meg a tésztát.(Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, és langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg. A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (Kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík.)
Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd tekerjük fel, és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, és lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körben a formában. Ezután meleg helyen kelesszük 30 percig, majd felvert tojással kenjük le sütés előtt.

Melegítsük elő a sütőt, és közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

1
2

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük