Pillangós kosárka
Pillangós kosárka
Hozzávalók 6 személyre
Pillangó
- 1 db tojásfehérje
- 17 dkg porcukor (kizárólag bolti)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- néhány csepp leszűrt citromlé vagy ecet
- ételszínezékek
- 1 kis tábla tortabevonó
Kosárka
- 1 db tojás
- 7,5 dkg liszt
- 7,5 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál tej
- 5 dkg darált dió
- 1 kávéskanál sütőpor
Krém
- 3 kanál liszt
- 1,5 dl tej
- 1 db tojás
- 10 dkg darált dió
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg margarin
Elkészítés:
Pillangó
Én a pillangókat előre el szoktam készíteni. Mindig 3-4 db-bal többet csinálok, ha valamelyik nem sikerülne, összetörne.
A tojásfehérjét félig felverem, majd apránként hozzáadom a cukrot, a legvégén a citromot, és az étkezési keményítőt is belekeverem. A masszát annyi edénybe osztom, ahány színt szeretnék bekeverni, és cseppenként hozzáadom a színezéket. Majd nylonzacskóba töltöm őket, a zacskó sarkán pici lyukat vágok. A csokit forró gőz felett felolvasztom, majd azt is zacskóba töltöm, és annak is kivágom a sarkát - vigyázva, hogy ne legyen túl nagy. A megfelelő pillangót papírlapra rajzolom, vagy kinyomtatom. Sütőpapírból akkora kockákat vágok ki, amekkorára 1, esetleg 2 pillangó ráfér. (Nagyobbat nem érdemes, mert nem lehet vele jól dolgozni, és könnyebben eltörhetnek a pillék.) A pillangómintát a sütőpapír alá helyezem és a forró csokival körberajzolom a szárnyakat. Külön megrajzolom a pille testét és csápját is (mind külön darab kell, hogy legyen), ill. minden pilléhez készítek 2 db, 1 cm átmérőjű csoki pasztillát. Ez fogja kitámasztani a szárnyakat. Ezután a színes cukormázzal kitöltöm a pille szárnyait, pöttyökkel díszítem, vagy fogpiszkáló segítségével összehúzom a színeket. Amikor megszáradtak, nagyon óvatosan leszedem a sütőpapírról őket.
Kosárka
A tojást a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lágy margarint és a többi hozzávalót.
12 db-os muffin formát kibélelek muffinpapírral. Szétosztom a masszát, majd mindegyiknek a tetejébe egy kosárkasütő formát helyezek. Sütés közben így nem púposodik fel a massza, lesz neki egy kis pereme.
Amikor megsült kiszedem, megvárom, hogy kihűljön. Közben elkészítem a krémet.
Krém
A tejet, a lisztet és a tojást csomómentesre keverem, és megfőzöm. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadom a diót és leveszem a tűzről. Amíg kihűl, habosra keverem a kétféle cukrot és a margarint. Ha teljesen kihűlt a főtt krémem, akkor a két masszát összekeverem. Nagyméretű, csillagcsővel ellátott habzsákba szedem, és megtöltöm a muffinokat. A tetejükre helyezem az előre elkészített pillangókat. Kicsit munkaigényes, de nagyon finom süti. A kinézetével pedig mindenkit elbűvöl.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept