Szalagos farsangi fánk
Ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk ...
Egy kis történet: A legenda szerint egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, hogy mit tesz, férje urát meg akarta dobni egy fél marék gyönyörűen megdagasztott kelt tésztával. A tészta célt tévesztett, és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsírba pottyant. Ha már odaesett, nem volt mit tenni, hát megsütötték. Az eredmény fantasztikus lett ... annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként kezdték árusítani. Mivel az eset farsang idején történt, ezért farsangi fánk néven vált ismertté ...
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej (langyos)
- 2 db tojássárgája
- 2 ek. porcukor
- 5 dkg margarin (olvasztott)
- 3 dkg élesztő
- csipet só
Kisütéshez
- étolaj
Tetejére
- sárgabaracklekvár
Szóráshoz
- porcukor
Elkészítés:
(kiszúróm átmérője: 7 cm)
1. Langyos 1 dl tejben, csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
2. A lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, míg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. (Ha ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.)
3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 percig a duplájára kelesztjük.
4. Ha megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kiszúróval kiszaggatjuk, majd a közepét ujjunkkal picit benyomjuk, elvékonyítjuk a tésztát.
5. Újból letakarjuk, és most 20 percig pihentetjük.
6. Közepesen forró, bő olajban kisütjük úgy, hogy a fánknak a felső része kerüljön sütéskor alulra és az első oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült, megfordítjuk őket, és már fedő nélkül süssük szép világos barnára.
7. A megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára tesszük hűlni, egymás mellé.
8. Mikor már kihűlt, megszórjuk porcukorral és középen a mélyedésbe pedig lekvárt teszünk.
Frissen az igazi!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept