Habos lekváros linzer
Vasárnap délelőtt a családom kitalálta, hogy úgy ennének valami sütikét. Olyat kellett kitalálnom, aminek megvoltak a hozzávalói, mert még a boltba sem tudtam volna lefutni, ha esetleg kellett volna valami a sütibe. Nem is agyaltam sokáig, eszembe jutott egy nagyon finom, egyszerű és közismert édesség ... a linzer. A megszokottól csak annyiban lett más, hogy a megmaradt tojásfehérjéből kemény habot készítettem, és azzal díszítettem pluszba a tetejét, amitől még finomabb és csinosabb lett. A családom nem tudta megvárni, hogy a dobozban megpuhuljon a linzer, még aznap estig mind megették az összes 31 db sütikét.
Habos lekváros linzer
Hozzávalók 6 személyre
Tészta hozzávalói
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk. citromlé
- 1 tk. sütőpor
Ragasztáshoz
- sárgabaracklekvár
Díszítéshez
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalóival gyorsan összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
2. A hűtőből elővett tésztát kissé átgyúrjuk, majd elfelezzük. Először az egyik tésztabucit egy lisztezett, sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz) a kiszaggatott tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük. (Vigyázzunk, hamar megsül.)
3. Közben elkészítjük a habot: A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá verni, közben kanalanként lassan hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük, míg szép fényes kemény habot nem kapunk.
4. Ha megsült a tészta, kivesszük hűlni, és a másik bucit ugyanúgy kinyújtjuk, kiszaggatjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Utána a kemény habot egy csillagcsőrös habzsákba töltjük, és a nyers tészta tetejét habkarikával díszítjük, (a habkarika közepe üreges maradjon!) majd megsütjük.
5. A kisült, kihűlt tésztákat (egy sima és egy habkarikás) lekvárral összeragasztjuk, majd a habkarika közepét is megtöltjük lekvárral.
6. Lezárható tetejű dobozban tároljuk. Minél tovább marad a dobozban, annál puhább lesz a sütemény.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept