Habos lekváros linzer

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vasárnap délelőtt a családom kitalálta, hogy úgy ennének valami sütikét. Olyat kellett kitalálnom, aminek megvoltak a hozzávalói, mert még a boltba sem tudtam volna lefutni, ha esetleg kellett volna valami a sütibe. Nem is agyaltam sokáig, eszembe jutott egy nagyon finom, egyszerű és közismert édesség ... a linzer. A megszokottól csak annyiban lett más, hogy a megmaradt tojásfehérjéből kemény habot készítettem, és azzal díszítettem pluszba a tetejét, amitől még finomabb és csinosabb lett. A családom nem tudta megvárni, hogy a dobozban megpuhuljon a linzer, még aznap estig mind megették az összes 31 db sütikét.

Habos lekváros linzer

Hozzávalók 6 személyre

Tészta hozzávalói

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. sütőpor

Ragasztáshoz

  • sárgabaracklekvár

Díszítéshez

  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor
Recept idők

Elkészítés:

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalóival gyorsan összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. A hűtőből elővett tésztát kissé átgyúrjuk, majd elfelezzük. Először az egyik tésztabucit egy lisztezett, sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz) a kiszaggatott tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük. (Vigyázzunk, hamar megsül.)

3. Közben elkészítjük a habot: A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá verni, közben kanalanként lassan hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük, míg szép fényes kemény habot nem kapunk.

4. Ha megsült a tészta, kivesszük hűlni, és a másik bucit ugyanúgy kinyújtjuk, kiszaggatjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Utána a kemény habot egy csillagcsőrös habzsákba töltjük, és a nyers tészta tetejét habkarikával díszítjük, (a habkarika közepe üreges maradjon!) majd megsütjük.

5. A kisült, kihűlt tésztákat (egy sima és egy habkarikás) lekvárral összeragasztjuk, majd a habkarika közepét is megtöltjük lekvárral.

6. Lezárható tetejű dobozban tároljuk. Minél tovább marad a dobozban, annál puhább lesz a sütemény.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük