Paradicsomos marhahúsgolyók
Tippek:
A marhahús helyettesíthető sertéshússal, vagy darált pulykahússal. Ha nincs paprikakrém, lehet fűszerpaprikát beletenni.
A sárgarépát mindenképpen javasolom belerakni, mert a kellemes íze mellett egy kis zöldségfélét is adunk a húsgombóchoz, ezáltal nő a rosttartalom és egészségesebb lesz az ételünk.
Paradicsomos marhahúsgolyók
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg darált marhahús
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. zabpehely
- egy-egy csokor petrezselyemzöld és zellerzöld
- 1 db tojás
- 2 tk. házi paprikakrém
- 1 doboz paradicsomlé(350 ml)
- 2 ek olívaolaj
- 1 púpozott ek tönkölybúzaliszt
- 3-4 szelet paprika
- só
- bors 1 tk. cukor (vagy édesítőszer)
- 5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
Először elkészítjük a húsgombócokat.
A hagyma felét nagyon apróra vágjuk. A reszelő durva fokozatán lereszeljük a megpucolt sárgarépát. Egy ek. olívaolajat teszünk a serpenyőbe, ebbe belerakjuk a hagymát és a reszelt sárgarépát. Meghintjük sóval, folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, kb 2-3 perc.
Felaprítunk egy csokor petrezselymet, és zellerzöldet. Ennek a felét ráhintjük a megdinsztelt hagymás répára.
Egy tálba rakjuk a darát húst, hozzáadjuk a zabpelyhet, feltörünk egy tojást (én külön pohárba szoktam a tojást tenni, majd hozzáadni), beletesszük a megdinsztelt hagymás répát, ízesítjük paprikakrémmel, kis sóval, frissen őrölt borssal. Nedves kézzel jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és egy tányérra rakjuk. Jó, ha korábban elkészítjük, és betesszük a hűtőbe egy-két órára, akkor összeérnek az ízek.
Egy lábasba beletesszük a paradicsomsűrítményt, hígítjuk ugyanannyi vízzel, izésítjük zellerzölddel, a fél hagymával (én ki szoktam a hagymát dobni belőle), néhány szelet paprikával, sózzuk.
Amikor felforr, belerakjuk a kis gombócokat, és megfőzzük kb. 20 perc alatt.
Közben a lábosban, amiben a hagymát dinszteltük, korábban olívaolajat teszünk, erre rárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Egy pohár hideg vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a gombócokhoz és összeforraljuk.
Máris tálalhatjuk.
Én sós vízben megfőzött spagettivel tálaltam. A tetejét gazdagon meghintettem petrezselyemzölddel, illetve parmezánnal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept