Házi meggyes rétes

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Házi meggyes rétes

Hozzávalók 8 személyre

4 rúd tésztához

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
  • 1 tojás
  • 2 dl meleg víz
  • 1 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet

A töltelék 1 rúdhoz

  • 50 dkg magozott meggy vagy 2 normál ü meggybefőtt
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1-2 ek búzadara vagy morzsa
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg. Ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpackkal letakarva, langyos helyen pihentetjük.
A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal meggyes töltelékkel töltjük.
A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy a morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű), amelyik egy kissé \"tocsogós\", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben. Vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet a mákhoz, mandulához stb.
Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, ha lédúsabb, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

1
2

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük