Feketeerdő torta Kriszti konyhájából
Évek óta kedvence a családnak, sokszor készítem, különböző díszítéssel...akár szülinapra, karácsonyra vagy csak sima hétköznapokon is készült már, ha kis könnyű süteményre vágyik a család....
Feketeerdő torta Kriszti konyhájából
Hozzávalók 12 személyre
Tészta
- 8 db tojás
- 16 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 cs. vanília cukor
- reszelt citromhéj
Krém
- 8 dl tejszín
- 1 habfixiláó
- 2-3 ek. kakaópor
Meggyzselé
- 1 ü. meggybefőtt
- 1 cs. vaníliás pudingpor
Díszítés
- 10-12 meggyszem
- csokidara
- darált dió
Elkészítés:
A tortalaphoz elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, majd mikor fehéredni kezd, a cukrokat hozzáadva kemény habbá verjük.
A lisztet kimérve összeforgatjuk a reszelt citromhéjjal, a kakaóporral.
Fakanálra váltva óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérje-habhoz az előzőleg elkevert tojássárgáját, majd fokozatosan a hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük - az oldalát nem kenjük ki, mert lehúzza a piskótát - majd a piskótamasszát beleöntjük.
180 fokosra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tortalapot teljesen kihűtjük, majd 3 részre vágjuk.
Meggyzselé elkészítése: A meggybefőtt levét és a gyümölcsöt is felhasználjuk. A leszűrt lével a pudingport csomómentesre keverjük, belekeverjük a cukrot is, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. 12 szem meggyszemet félreteszünk, a többit az utolsó 2-3 percben a meggyzseléhez tesszük és együtt főzzük pár percet, majd hagyjuk teljesen kihűlni!
A tejszínhabot a habfixálóval keménnyé felverjük, 1/5 részét félretesszük, ebbe belekeverjük a kakaóport.
Betöltés:
A tortalapot 3 részre vágjuk.
1. lapra: meggyzselé 1/2 része + ennek a tetejére 1/3 tejszínhab + ennek a tetejére 1/2 csokis tejszínhabot rákenjük
2. lap: meggyzselé másik fele + ennek a tetejére 2/3 tejszínhab + ennek a tetejére a maradék csokis tejszínhabot rákenjük
3. lappal befedjük, majd a maradék fehér tejszínhabbal bevonjuk, díszítjük.
Az oldalát reszelt csokival vagy darált dióval vonjuk be, a tetejére rakjuk díszítésnek a félretett meggyszemeket, esetleg a meggyzseléből rácsurgathatunk kis adagot a tetejére dísznek.
Fogyasztás előtt 2-3 óra hűtés ajánlott.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept