Málnás, sajtortás brownie oreo keksszel
Málnás, sajtortás brownie oreo keksszel
Hozzávalók 8 személyre
Oreo keksz
- 22,5 dkg mandulaliszt
- 12,5 dkg holland kakaó 1
- teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 12,5 dkg édesítő
- 12,5 dkg vaj
- 1 db tojás
- csipetnyi só
A krémhez
- 5 dkg vaj
- 25 dkg édesítő
- 4 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Brownie alap
- 170 g cukormentes étcsokoládé
- 110 g vaj
- 110 g édesítő
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 kk. vaníliakivonat
- ½ kk. só
- 70 g mandulaliszt
Sajtos krém
- 600 g krémsajt
- 120 g édesítő
- 20 g mandulaliszt
- 1 kk. sütőpor
- 3 nagy tojás
- 1-2 ek. tejföl
- reszelt citromhéj ízlés szerint
- 1 kk. vaníliaaroma
Elkészítés:
A krém elkészítésével kezdjük, ehhez a vajat habosra keverjük az édesítővel és a vaníliakivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a hűtőbe tesszük.
A kekszhez a lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, valamint a sóval.
A vajat az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is, és addig keverjük, amíg sima, egynemű krémmé válik. Ekkor hozzáadjuk a lisztes keveréket, és robotgép gyúró betétjével alacsony fokozaton keverni kezdjük, majd amikor már egy kicsit összeállt, a legnagyobb fokozaton addig keverjük, amíg szép fényes sima tésztává áll össze.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A tésztát kisebb adagokban keksz vastagságúra nyújtjuk és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, és kb. 7 perc alatt készre sütjük. (Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. A sütőből kivéve még puhának tűnhet, de amikor kihűl, majd ropogós lesz.)
A krémet kivesszük a hűtőből, és 1 teáskanálnyi krémet teszünk a kihűlt keksz egyik felére, majd ráteszünk egy másik kekszet és finoman addig nyomjuk őket egymáshoz, amíg a krém eléri a kekszek széleit. 30 darab kekszre számíthatunk.
Brownie alap:
Egy lábosban alacsony lángon olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. Néha keverjük meg.
Majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az édesítőt. Kevergessük 1-2 percig, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre kihűlni.
Adjuk hozzá egyesével a tojásokat plusz az extra tojássárgáját. Majd keverjük hozzá a vanília kivonatot és a sót.
Végül adjuk hozzá a lisztet, és enyhén keverjük meg, amíg nagyjából elvegyül a liszt. Nem kell nagyon alaposan összekeverni.
Öntsük bele a csokis masszát szépen egyenletesen a papírral kibélelt formába, majd egyengessük el.
Sajtos krém:
A sajtkrémet beleöntöm egy nagy tálba, és 1 percig keverem, hogy ne legyen csomós. Hozzáadom az édesítőt és további 3 percig alaposan keverem. A lisztet egy külön tálkában összekeverem a sütőporral, majd egy szitán keresztül hozzáadom a sajtos édesítős krémhez. A tojásokat egyesével, alapos keverés mellett adom hozzá a krémhez. Majd belekeverek kb. 1 evőkanál tejfölt, és végül hozzáadom a citrom reszeléket és az aromát. 1-2 percig folyamatosan keverem. Egy folyékony, de sűrű és homogén masszát kell kapnom.
Összeállítás:
Öntsük a sajtkrémes masszát a csokis massza tetejére.
Díszítsük málnával és oreo darabokkal. 170 fokos sütőben süssük 15 percig, majd vegyük le 120 fokra, és úgy süssük tovább, amíg a teteje aranybarna nem lesz (kb. 50-80 perc).
Ha kivettük, hagyjuk jól kihűlni, majd tálaljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció