Csalánfőzelék töltött zsemlével

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eleddig még sosem ettem csalánfőzeléket, de már régóta játszadoztam a gondolattal. Aztán, mivel a tegnapi húslevesből maradt meg főtt zöldség és hús, azt kitaláltam, hogy abból töltött zsemlét készítek, de törtem a fejemet, mi legyen hozzá? Paradicsommártás nem, mert mind nagyon szeretik. A zöldbab- és borsófőzelékhez nem volt kedvem. Spenótot ettem volna, de az meg nem volt itthon... És egyszer csak bevillant a csalán! Nosza, szaladtam a kert végébe, és ahogy még drága emlékű Édesanyámtól tanultam, úgy szedtem le a csalánt puszta kézzel, hogy szinte egyetlen csípést sem kaptam:) Olyan ez, mint ahogy az évek múlásával a rendszeresen főzők szeme hozzászokik a vöröshagymához.

Csalánfőzelék töltött zsemlével

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg zsenge, fiatal csalánlevél
  • 10-12 db medvehagymalevél
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 3-4 evőkanál liszt
  • cca. 3/4 liter tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint bors
  • cukor
Recept idők

Elkészítés:

Szedtem egy jó marék zsenge csalánt, megmostam, majd konyharuhába göngyöltem és lapogatva felitattam róla a vizet, egyúttal mind letörtek azok a kis "tüskék", amiktől csípős a csalán. Lecsipkedtem a leveleket, szép vékonyra összevágtam. Elhatároztam, úgy készítem el, mint a spenótot. Már tisztítottam a fokhagymát, amikor eszembe jutott, hogy a friss tavaszi íz kiemelése miatt teszek bele néhány levél medvehagymát. Úgy is lett. Azt is olyanra vágtam össze, mint a csalánt. Zsemleszínű rántást készítettem, majd beledobtam a csalánt és a medvehagymát. Addig pirítottam, amíg az egész a töredékére esett össze. Ekkor felöntöttem hideg tejjel, sóztam, borsoztam, csipetnyi cukrot is tettem bele és belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Egy kis ideig főztem, aztán amikor megkóstoltam és jónak ítéltem meg, elzártam alatta a gázt és félretettem.

A töltött zsemléhez vettem egy zsemlét, kalapját levágtam, belsejét kivájtam, majd előmelegített sütőben kissé megpirítottam.
A zöldségeket és a leszedett apró húsdarabokat összenyomkodtam, de nem pépesre. Volt benne sárgarépa, petrezselyem, krumpli. A zsemle kiszedett belét is belecsipkedtem, sóztam, borsoztam, majd beleütöttem egy tojást, hogy összefogja. Megtöltöttem a zsemlét, rátettem a kalapját, arra egy darab vajat, hogy finom ropogós legyen. Ezután forró sütőbe téve kb. 25 percig sütöttem. Kicsit állni hagytam, majd tálaltam.

1
2
3
4

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük