Sült lazacderék- zsenge tavaszi körettel
Nemcsak mutatós, gusztusos étel, hanem ízletes és könnyű finomság is egyben. Friss, üde, igazi tavaszi, különleges fogás. Ha tehetitek, készítsétek el.
Sült lazacderék-zsenge tavaszi körettel
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab lazacderék
- új parázsburgonya
- zsenge, új sárgarépa
- shiitake gomba (lehet másfajta is)
- olívaolaj
- vaj
- méz
- só
- bors
- kakukkfű
- citrom
- friss kapor
Elkészítés:
Először az új parázsburgonyát egy kefével megsikáljuk (a héja maradjon), sós vízben feltesszük főni.
Közben a lazacderék-darabokat vízzel leöblítjük és papírtörlőn alaposan leitatjuk róluk a vizet. Sóval, borssal, kevés citrom levével mindkét oldalát fűszerezzük, állni hagyjuk.
A répákat egy kefével jól megsikáljuk folyó víz alatt, hosszában elfelezzük (ha kicsi, maradhat egyben). A shiitake gombát megmossuk, 4 felé daraboljuk, félretesszük.
Az előkészítéssel megvagyunk.
Most már felgyorsulnak az események, tehát:
Ha megfőtt, a burgonya levét leöntjük, kettévágjuk őket, egy serpenyőbe olívaolajat teszünk, ebbe pakoljuk a burgonyát, erős tűzön pirítani kezdjük. Ha már szép piros, a shiitake gombát hozzáadjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, állandóan kevergetve tovább pirítjuk.
Közben egy serpenyőben kevés vajon pirítani kezdjük a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, mézzel megcsorgatjuk, ha pirosra sül, pici vizet öntsünk alá, fedjük le. Addig süssük, amíg elfő a leve és a méz gyönyörűen rákaramellizálódik.
Időközben zárjuk el a lángot a burgonya alatt is.
Már csak a hal sütése maradt:
Egy serpenyőben olívaolajat és kevés vajat olvasszunk össze, közepesen erős lángon kezdjük el sütni a lazacderék bőrös oldalát 3-4 percig, majd óvatosan átfordítva még 1 percig süssük a másik oldalát.
Tálalás: lehet egybe vagy külön-külön tányérra is tálalni a finomságokat, citromot kínáljunk mellé. A sült lazacot pici, aprított kaporral meghinthetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept