Vörösboros-sonkás cipó szőlőmaglisztből
Egy receptverseny keretein belül maglisztekkel kísérleteztünk, így született meg ez az impozánsra sikerült húsvéti csemege, ami a terített asztal éke lehet! :)
Vörösboros-sonkás cipó szőlőmaglisztből
Hozzávalók 6 személyre
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg szőlőmagliszt
- 2,5 dkg élesztő+ 1 tk. cukor
- 1 dl langyos víz
- további 0,5 dl víz
- 0,5 dl vörösbor(langyosítva)
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 2 csapott ek. só
- 1 kk. őrölt kömény
- 1 tojássárgája
- némi egész kömény a tetejére
- 1 kg körüli sonka
- 2 db babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 egész hagyma
Elkészítés:
A sonkát a hozzávalókkal megfőzzük. Kihűtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk, a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.
Cipó:
Az élesztőt a langyos, cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót,
majd a felfuttatott élesztővel kidolgozzuk, megdagasztjuk.
(Ha lágynak éreznénk, egy kevés liszt adható hozzá.)
1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk.
A két végén keletkező felesleget levágjuk, ebből készíthetünk a tetejére díszítést, pl. fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
Mielőtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük.
A sütőbe tegyünk kb. 2-3 dl vizet egy hőálló tálba.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigőzölt a sonka, és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés után fogyasztható - friss zöldségekkel, tormával.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept