Húsvéti sonkás csigatorta
Húsvéti sonkás csigatorta
Hozzávalók 6 személyre
- _Tésztához_
- (25 cm-es tortaformához)
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő(friss)
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 db tojás
- 1 tk só
Lekenéshez
- 10 dkg vaj
Töltelék hozzávalói
- 20 dkg sonka
- 4-5 db főtt tojás
- 1 csokor snidling
- 1 tk só
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1/2 mk szerecsendió
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat, majd öntsük bele a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, és kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.
Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát.
Ezután tegyük át a tésztát egy kilisztezett tálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a töltelékkel.
A sonkát, a főtt tojást, és a snidlinget vágjuk fel apróra, majd az előzőleg olvasztott vajjal lekent tésztát szórjuk meg a tojással, a sonkával, és a snidlinggel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és a szerecsendióval.
Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastagságúra.
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egymás mellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük langyosra.
Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept