Narancsos marmelád torta
Ajándékba sütöttem születésnapra. Húsvéti asztalon is megállja a helyét, mert olyan vidám.
Narancsos marmelád torta
Hozzávalók 12 személyre
A tésztához
- 4 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 1 narancs
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg finomliszt
A forma kikenéséhez
- margarin
- finomliszt
A krémhez
- 2 narancs
- 2 csomag főznivaló vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 20 dkg margarin
- 5 kanál narancs marmelád
A tészta locsolásához
- 6-9 evőkanál narancslé
- _A torta oldalának díszítéséhez_
- 10 dkg vékony apróra vágott mandulaháncs-pirítva
A tetejére
- 2 dl habtejszín
- 2 db narancs
Elkészítés:
1. A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl), meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Margarinnal egyenletesen kikent, belisztezett, 23 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (sütőben 160 °C,) kb. 35 percig sütjük.
3. A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel - kevergetve - , pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A margarint először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk, és hozzáadjuk a marmeládot is. A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evőkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.
4. A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen.
5. A torta tetejét narancsgerezdekkel díszítjük.
Majd a tejszínnel dekoráljuk. A maradék mandulával megszórjuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept