Dobos torta
Dobos torta
Hozzávalók 8 személyre
Tészta
- 30 dkg liszt
- 12 db tojás
- 24 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg margarin
Csokikrém
- 7 db tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg étcsoki (tortabevonó)
- 5 dkg kakaópor (cukor nélküli)
- 50 dkg margarin (szobahőmérsékletű) + 20 dkg porcukor
Tetejére pirított cukor
- kb. 18 dkg cukor
- 1 kk. margarin
Elkészítés:
Előkészület:
Először a sütőpapírból vágjunk ki 8 db., kb. 35x40 cm-es téglalapot. Mind a 8 db téglalap közepére rajzoljuk rá a tortasütő kerületét (az én tortasütőm 26-cm).
Tészta:
A tészta hozzávalóit kétfelé osztjuk. Először 4 tésztalapot sütünk meg, utána megint 4 tésztalapot, összesen tehát 8-at.
A 6 db tojást szétválasztjuk. A 12 dkg porcukornak kb. a felével a tojássárgáját habosra kikeverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a felvert habba a cukros tojássárgáját. A fél csomag sütőport elkeverjük a 12,5 dkg lisztbe és óvatosan, "levegősen" belekeverjük a cukros-tojássárgás kemény habba, majd végül az 5 dkg olvasztott margarint is hozzáadjuk. Az egészet keverjük jól össze.
Az egyik megrajzolt kör közepére egy spatula segítségével rákenjük a tésztamasszát. (Most ezt a mennyiségű masszát 4 egyenlő részre kell elosztani).
Egy tepsinek a hátuljára (tepsim mérete:30x33 cm) ráhelyezzük a megkent sütőpapírt, és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 8-10 perc alatt megsütjük a tésztát. Amíg sül, addig a második körre már kenjük is a következő tésztamasszát. Ha megsült, kivesszük, és azonnal mehet be a sütőbe a következő adag ... és így megy tovább, míg meg nem sül mind a négy lap tésztánk. A megsült és langyos tésztalapokról közben pedig óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
A megmaradt tészta hozzávalóiból megint készítünk a leírtak alapján egy piskótaszerű tésztát, és a többi 4 kör alakú tésztát is megsütjük.
Krém:
A 7 db egész, felvert tojást 25 dkg cukorral - gőz fölött -, állandó keveréssel "megfőzzük" (kb. ez 10 perc), majd beletesszük a széttördelt csokidarabkákat. Ha elolvadtak, akkor beletesszük a kakaóport, és addig kevergetjük, míg az egész besűrűsödik, majd félretesszük hűlni.
A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a KIHŰLT csokikrémhez adjuk, és robotgéppel szép simára kikeverjük az egészet.
Egy tésztalapot félreteszünk, és a többit szép sorban egyenletesen megkenjük a csokikrémmel és egymásra rakjuk. (De hagyjunk a krémből a torta oldalára és a díszítéshez!)
Egy lábosban a 18 dkg cukrot, állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd ha már megolvadt, félrehúzzuk és beletesszük az 1 kk. margarint, és jól átkeverjük.
A félretett tésztalapot azonnal egyenletesen leöntjük a megolvasztott cukorral, és utána egy kés vastagabb peremét áthúzzuk egy margarinon (hogy ne ragadjon), majd bejelöljük a csíkokat, hogy hány szeletes legyen a torta. (Én 8 szeletesre vágtam, de persze lehet több is.) Utána a kés éles részét áthúzzuk a margarinon, és ahol bejelöltük a csíkokat, ott felvágjuk a cikkeket.)
A torta legtetejére tesszük a pirított cukorcikkeket, bevonjuk a maradék csokikrémmel a torta oldalát, és mindenki ízlésének megfelelően díszítheti a tortát.
Sok sikert a torta elkészítéséhez!
Jó étvágyat!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept