Kozák sapka

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Családi összejövetelek, ünnepi alkalmak különleges süteménye.
Sokan hólabda néven ismerik, pedig az egy másik sütemény neve.
Időigényes, kicsit macerás a készítése, de megéri a fáradtságot....nagyon!
Fogyasztásra azonnal alkalmas, de higgyétek el, az igazi ízét, állagát és aromáját, állásban éri el.
Érdemes titokban tartani, eldugni fogyasztásig (legalább 1 napig), ugyanis a krém megpuhítja a süti tésztáját és érezhetően ízletesebbé válik.
Igazi vendégváró, "villantós" sütemény.

Kozák sapka

Hozzávalók 12 személyre

  • _Tésztához_
  • 25 dkg liszt
  • 8 darab tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 sütőpor (20 gr)
  • 7 evőkanál forró víz
  • csipet só

Krémhez

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 10 dkg liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 4 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 6 dl tej

Hempergetéshez

  • kb. 10 -15 dkg kókuszreszelék

Díszítéshez

  • olvasztott étcsokoládé (kb. 15 dkg)
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a porcukrot és habosra keverjük.
A forró vizet kimérjük és kicsinyenként hozzákeverjük, a lisztet összevegyítjük a kakaóporral, sütőporral és kis adagokban a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval és óvatosan a masszába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsibe öntjük, és 180 fokon, kb. 25 perc alatt megsütjük.
Kivesszük, még melegen lehúzzuk a hátoldaláról a sütőpapírt és hűlni hagyjuk.

Amíg sül, elkészítjük a krémet: 20 dkg vajat, 15 dkg porcukrot és a reszelt citrom héját habosra keverjük.
Egy edényben vizet forralunk.
Egy másik edényben, 6 dl tejjel a 10 dkg lisztet, 4 dkg cukrot, 2 vaníliás cukrot és a 2 egész tojást simára keverjük és gőz fölött! besűrítjük, pudingos állaga lesz. Jól lehűtjük, a vajas keverékhez öntjük és simára keverjük.

A kihűlt tésztából egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk (nekem pontosan 64 darab lett). Megkenünk egyet krémmel, egy másikat ráillesztünk, körben, az oldalát is bekenjük és kókuszreszelékbe hempergetjük. Célszerű alul és felül átfogni két ujjal a sütit, hogy körbe tudjuk kenni. Ne sajnáljuk a krémet és a kókuszba is jó alaposan, többször hempergessük meg.
Ha elkészültünk, olvasszunk csokoládét és egy kanál segítségével tegyünk egy adagot a sütik tetejére, simítsuk el.
Hűtőben kell tartani.

Különleges, mutatós, nagyon finom sütemény.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!

Tipp: ha nincs nagyméretű tepsi, két közepes is jó hozzá.

1
2
3
4

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük