Diópürés, körtés sütemény
Ezt a süteményt először egy cukrászdában találtam véletlenszerűen. Annyira finom volt, hogy később egy kicsit saját házi recept alapján elkészítettem, nagyon nagy sikerre volt. Az ünnepeken a szívesen látott édességek, torták közé tartozik.
Diópürés, körtés sütemény
Hozzávalók 4 személyre
A piskótához
- 60 g vaj
- 100 g porcukor
- 10 g méz
- 3 db tojásfehérje
- 40 g darált mandula
- 1 tasak sütőpor
- 20 g reszelt narancshéj
- 40 dkg liszt
A diópüréhez
- 40 g kristálycukor
- 30 g durvára darált dióbél
- 80 g finomra darált dióbél
- 1 csipet őrölt fahéj
- 30 g durvára vágott dióbél
A körtés töltelékhez
- 220 g vilmoskörtebefőtt + 40 ml befőttlé
- 1 mk lékötő (étkezési keményítő is jó)
- 1 mk citromlé
A vaníliás tejszínkrémhez
- 5 g zselatinpor
- 60 g lefőzött vaníliapuding
- 12 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 200 ml habtejszín
Elkészítés:
1. A piskótához habosítsuk fel a vajat a porcukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a tojásfehérjéket. Keverjük hozzá a mandulával, a sütőporral és a narancshéjjal elvegyített lisztet. Töltsük a masszát sütőporral bélelt tepsibe, és süssük 170-180 fokon kb. 20 percig. Azután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
2. A diópüréhez keverjük el a cukrot 60 ml forrásban lévő vízzel. Az így kapott szirupot forgassuk össze a kétféle darált dióval és a fahéjjal.
3. A körtés töltelékhez kockázzuk apróra a vilmoskörtét, és keverjük össze a befőttlével, a lékötővel, valamint a citromlével.
4. A krémhez szórjuk 50 ml vízbe a zselatinport. A pudingot keverjük simára a por- és vaníliás cukorral, továbbá egy kevés keményre vert tejszínnel, majd forgassuk bele a többi, kemény habbá vert tejszínt. Közepes lángon olvasszuk meg a megduzzadt zselatint, és ezt is adjuk a krémhez.
5. A piskótára vékonyan simítsuk a diópürét, és szórjuk meg a száraz serpenyőben megpirított durvára vágott dióval. Kanalazzuk rá a körtés tölteléket, végül osszuk el rajta a vaníliás tejszínkrémet.
Tegyük a hűtőbe 60 percre, hogy megdermedjen. Barna cukorral karamellizát körteszeletekkel, apróra tört habcsókkal és citromfűlevéllel is díszítve tálalhatjuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept