Svéd húsgolyó barnamártással

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az eredeti borjúhúsból készül, de mivel az nagyon drága nálunk, így az olcsóbbikat választottam, a marhát. A húsgolyó egy különlegesen finom étel, érdemes elkészíteni, mert tuti a kedvencünkké fog válni. Amúgy is gombóc-, illetve húsgolyóimádó vagyok, és a lehető legtöbb változatot kipróbáltam már,d e még sokat kell keresgélnem, mert van bőven választék. Ízletes, változatos.

Svéd húsgolyó barnamártással

Hozzávalók 4 személyre

A gombóchoz

  • 50 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 dl habtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi bors (frissen őrölve)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 dkg vaj (a kisütéshez)

A barnamártáshoz

  • 100 ml szójaszósz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2 dl barnamártás
  • só ízlés szerint (ha szükséges)
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlemorzsát összekeverjük a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával + 1 dl tejszínnel, a tojással, a mustárral, sóval és borssal, szerecsendió-reszelékkel, majd összedolgozzuk. Ezután nedves kézzel húsgolyókat formálunk belőle.
Forró vajon pirosra sütjük. Barnamártással kínáljuk és főtt vajas törtburgonyával. Snidlinggel díszítjük, de meg is szórhatjuk vele.

A barnamártás:
Összekeverjük a sűrítőporral (barnamártás-por) a szójaszószt és a tejet egy habverővel, majd a kisütött húsgolyók szaftjához öntjük és állandó kevergetés mellett, amikor besűrűsödni készül, hozzáöntjük a tejszínt is. Ha kell, még sózzunk utána. Ezután már ne főzzük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük