Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta készítem, nagyon kedvelt a családom körében. Ünnepi fogásnak is kiváló, nagyon finom laktató, igazi ízkavalkád. A hús puha, szaftos lesz a burgonyaköntösben.
Jó szívvel ajánlom a kipróbálását!

Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással

Hozzávalók 4 személyre

A csirkéhez

  • 4 x fél csirkemell (lapjában kettévágva, 8 szelet)
  • 6 db nagyobb burgonya, reszelve nagyobb lyukú reszelőn (levét kicsit nyomkodjuk ki)
  • 3 db tojás
  • liszt a panírozáshoz
  • bors
  • olaj a sütéshez

GOMBAMÁRTÁS

  • 20-25 dkg csiperkegomba (lehet barna csiperke is)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj (vaj, vagy zsiradék)
  • 3 dl tejszín
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
  • bors
  • kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A félbevágott melleket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, végül a reszelt burgonyába panírozzuk. Jó alaposan nyomkodjuk rá mindkét oldalára a burgonyát.
Egyszerűbb, ha a tenyerünkbe fektetjük és másik kezünkkel ráigazítjuk, megnyomogatjuk kicsit, hogy betakarja a burgonya mindenhol a hússzeletet.
Közepesen forró olajban kezdjük sütni, amíg mindkét oldalán piros, ropogós lesz. Papírkéztörlőre szedjük ki.

Melegen kínáljuk.
A burgonyabunda olyan, mintha köretet ennénk, de ha valaki szeretne, készíthet mellé pl. rizst is, vagy akár krokettet is.

Gombamártással és salátával (madársaláta, koktélparadicsom, narancs felkockázva, só, bors, kevés olívaolajjal meglocsolva) körítve kínáltam.

A GOMBAMÁRTÁST a következőképpen készítettem:
Kevés zsiradékon megpirítottam a kockára vágott hagymát, a gombát vékonyra felszeleteltem, együtt pároltam. Sót, borsot, kakukkfüvet adtam hozzá, amikor megpuhult a gomba, a tejszínben elkevertem a keményítőt, hozzáadtam a gombához, besűrítettem.
Lehet hígítani vagy sűríteni a mártást, ahogy
szeretnénk fogyasztani.

Készítsétek el, nagyon finom! Jó étvágyat kívánok!

Tipp: javaslom az \"öreg\" burgonya használatát, mert az új nagyon \"vizes\", ehhez a recepthez, elázik sütés közben a bundája. A megadott burgonyamennyiség csak körülbelüli, nem lehet pontosan megadni, én is általában készítés közben szoktam még reszelni....

1
2
3
4

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük