Képviselőfánk
A képviselőfánk szerintem sokunknak a kedvence. Annak ellenére, hogy könnyű elkészíteni, a legtöbben nem mernek nekilátni ... nah jó bevallom, hogy az elején bennem is volt egy kis félsz ... :) De most tegyük félre a félelmeinket és kezdjük el a sütést, mert ezt nem szabad kihagyni hiszen annyira finom!
Képviselőfánk
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 20 dkg víz (2dl)
- 20 dkg margarin
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- 20 dkg liszt
- 5 db tojás
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 4 dl tej
- 4 ek. liszt
- 5 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
A tejszínhabhoz
- 3 dl tejszín
- 1 cs. habfixáló
Elkészítés:
1. Egy edényben a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan keverjük, amíg a széle könnyedén elválik.
2. Egy hideg tálba átöntjük és félretesszük pár percig hűlni. Mikor már langyos, a tojásokat leütjük és összekeverjük, majd a tésztához adunk apránként annyit, hogy az állaga nokedliszerű legyen. (Tojások méretétől függ, hogy mennyi tojás kell ... nekem közepes nagyságú volt és pont 5 db kellett).
3. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe (de ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben megfognak nőni), vagy nagyobb diónagyságú, vagy kisebb almanagyságú halmokat nyomunk egymás mellé.
4. A sütés két ütemben történik: Először előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük (ilyenkor megnő és a külseje kezd kérgesedni). Utána a sütő hőmérsékletét 150-160 fokra levesszük és további 15-20 percig szárítjuk.
5. A megsült tésztát kivesszük és hagyjuk hűlni, addig elkészítjük a vaníliakrémet.
6. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy edényben, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, jó alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
7. Ezután lassú tűzön elkezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krém, levesszük a tűzről és néha megkeverve lehűtjük.
8. A tejszínt felverjük kemény habbá, közben beletesszük a habfixálót.
9. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 ek. felvert tejszínt. Összekeverjük.
10. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk éles késsel.
11. Először a vaníliakrémet töltjük a csillagcsőrös habzsákba és mindegyikfánk aljába nyomunk a krémből, majd egy másik csillagcsőrös habzsákot a felvert habtejszínnel töltjük meg és a vaníliakrémre rányomjuk, majd rátesszük a kalapot! (Ha nincs két habzsák, természetesen így is meg tudjuk tölteni csak közben el kell mosni).
12. Megszórhatjuk porcukorral a tetejét, vagy leönthetjük csokoládékrémmel, esetleg megcsurgathatjuk karamellel, ki hogyan szereti ...
Sok sikert az elkészítéséhez , jó étvágyat kívánok!:)
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept