Hópehelytorta
Nagyon szerettem volna havas karácsonyt, sajnos elmaradt, de legalább a cukormasszából formázott hópelyhekkel és a hófehér tejfölös krémmel sikerült egy kis fehér karácsonyt varázsolni az asztalra.
Ez a tejfölös krém egyik nagy kedvencünk, könnyed, ízben nagyon jól variálható.
Bár a két napi tejföl csepegtetés miatt nem a leggyorsabb torta, szívesen készítem évről évre, mert különleges, nagyon finom, nem utolsó sorban látványos.
Hópehelytorta
Hozzávalók 8 személyre
- A tortalaphoz:
- 10 dkg porcukor
- 17,5 dkg átszitált liszt
- 75 ml olaj
- 75 ml tej
- 2 tojás
- 1 kk vaníliakivonat
- 0,5 cs sütőpor
- A krémhez:
- 2 x 80 dkg tejföl
- 4 púpozott ek porcukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 cs zselatinlap (6 lap)
- 1 narancs leve
- 2 dl habtejszín + 1 ek porcukor
- A bevonathoz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- marcipán
- kék ételfesték
- tragant massza (30 ml meleg víz + 5 gr étkezési zselatin + 30 dkg porcukor összegyúrva)
Elkészítés:
Tradicionális téli fogások
A tejfölöket szűrőbe borítom, hűtőben 2 napig csepegtetem.
A tortalaphoz egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kikenem kevés vajjal, megszórom liszttel.
2 tojásfehérjéből 40 g porcukorral kemény habot verek. A tojássárgákhoz keverem az olajat, tejet, vaníliakivonatot. A lisztet, sütőport kanalanként a tojássárgás elegyhez adom, végül magas fokozaton 2-3 percig keverem. 3-4 részben hozzákeverem a tojásfehérjehabot. A tésztát a kikent aljú tortaformába kanalazom, 170 fokon 25-28 perc alatt aranybarnára sütöm. Néhány percig a formában pihentetem, majd kivéve rácsra téve hűtöm.
A díszekhez összegyúrom a tragant masszát, szilikonlapon 1-2 mm vastagra nyújtom, a kívánt formára kiszúrom.
6 lap zselatint egy narancs levében kis tűzön felolvasztok, hűlni félreteszem.
A tejfölhöz teszem a porcukrot, vaníliakivonatot, kézi mixerrel beledolgozom a narancsleves zselatint, hűtőbe teszem.
A hideg habtejszínből egy ek porcukorral kemény habot verek, 2-3 részben a hideg tejfölhöz keverem.
A tésztát 3-ba vágom. Tálcára teszek egy lapot, köré kapcsolom a formát. Rákenem a krém felét, második lap, maradék krém, beborítom a harmadik lappal. Az egészet 3-4 órára hűtőbe teszem.
A jól lehűlt tortáról lekapcsolom a forma oldalát, bevonom a vajból és porcukorból habosra kikevert vajkrémmel, fél órára ismét hűtőbe rakom.
Marcipánmasszát ételfestékkel összegyúrok, ételkeményítővel beszórt lapon kinyújtom, a tortára emelem, elsimítom, a felesleget körben levágom.
Vajkrémmel fogom a tortára hópelyheket és a masnit.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept