Ánizsos-narancsos tejszíntorta
Az eredeti receptet egy receptújságban találtam, ezt dolgoztam át ízvilágban és a karácsonyi szilikonformám nagysága miatt mennyiségben.
Ez az egyik kedvenc karácsonyi tortánk, nemcsak mutatós, de rendkívül finom is; kedvelem azért is, mert kevés munkával, tálalás előtti nap elkészíthető, karácsonykor csak elővarázsolom a hűtőből.
Kevés munkával ínycsiklandóan finom, különleges édesség készíthető.
Ánizsos-narancsos tejszíntorta
Hozzávalók 8 személyre
- 1,6 l habtejszín (folyékonyan, nem felverve)
- 11 lapzselatin
- 25 dkg cukor
- 2 (bio) narancs héja
- 8 szem szegfűszeg
- 5 szem csillagánizs
- 0,5 dl tej
- mézes lap vagy piskótalap
- 2 ek narancsleves cukorszirup
Elkészítés:
Tradicionális téli fogások
A narancsokat alaposan megmosom, megtörlöm, majd éles hámozóval vékonyan meghámozom.
A tejszínt a cukorral, a narancshéjjal és fűszerekkel éppen csak gyöngyözve 8-10 percig főzöm, majd fedővel letakarva 30-40 percig állni hagyom.
A lapzselatinokat a tejbe áztatom.
A cukros, fűszeres tejszínt sűrű szitán átszűröm, forrásig melegítem (nem forralom), beleteszem a jól kinyomkodott zselatint, kézi mixerrel alaposan összedolgozom (nem jó, ha a kész tortában zselatingombóc akad a kanalunkra).
A szilikonformát átfújom formaleválasztóval (vagy folpackkal kibélelt őzgerincformát használok), akkora tepsibe állítom (vagy vágódeszkára teszem), ami befér a hűtőbe, majd beleöntöm az illatos, édes, meleg tejszínt.
Megvárom, míg kihűl, ezután legalább 6-7 órára (akár egész éjszakára is) hűtőbe teszem.
Puha mézes tésztából vagy piskótalapból akkora kört vágok, amekkora a szilikonforma alja. Megkenem két kanál narancsos cukorsziruppal (egy nagy narancs levét kifacsarom, átszűröm, melegítés közben feloldok benne egy evőkanál cukrot, 3-4 percig finoman főzve besűrítem), majd megkent felével a megdermedt tejszíntortára borítom.
A mézes lapra/piskótalapra ráteszem a tálcát, amin tálalni fogom, majd határozott mozdulattal átfordítom. Alul a tálca, rajta a mézes lap/piskóta, rajta a tejszíntorta formástól.
A szilikonforma - lévén formaleválasztóval kifújtam - könnyedén elválik a tejszíntortától, ám az illatos, zamatos tejszín szépen megőrzi a forma rajzolatát.
Szilikonforma híján a tejszíntorta frissentartó fóliával kibélelt őzgerinc- (vagy más) formában is elkészíthető.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept