Diós bejgli
Diós bejgli
Hozzávalók 6 személyre
- A tésztához:
- 260 g búzaliszt
- 78 g vaj
- 52 g sertészsír
- 26 g porcukor
- 1 csipet só
- 4 g friss élesztő
- 26 g tojássárgája (1 db=15 gramm)
- 52 ml tej
- A töltelékhez:
- 272 g darált dió
- 110 g kristálycukor
- 40 g akácméz
- 6 g őrölt fahéj
- 81 ml 2,8%-os tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs héja
- őrölt szerecsendió
- kandírozott narancshéj
- mazsola
Elkészítés:
TRADICIONÁLIS TÉLI FOGÁSOK
Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Egy másik edényben keverjük simára az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és gyúrjuk simára a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást! 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.
A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat összekeverjük.
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
Ha kihűltek a tészták, 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le vékonyan tojássárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni! Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. Ettől lesz szép, márványos a felülete.
15 percig sütjük 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb. 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept