Citromos rakott cukkini
Ez amolyan dobjuk össze, ami a hűtőben akad típusú ebéd volt. Az előző napról megmaradt rizst akartam felhasználni, ebből született az ötlet.
Akkor jó, ha minden hozzávaló külön-külön ízletes, és ha elég szaftos a rakottas, tehát a tejföllel nem szabad spórolni. Kevés kakukkfűvel vagy szárított paradicsommal is meg lehet bolondítani.
Citromos rakott cukkini
Hozzávalók 4 személyre
- 2 közepes cukkini
- 1-1,5 bögre rizs
- fél fej vöröshagyma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 szál újhagyma
- 2-3 paradicsom
- reszelt sajt
- oregánó
- bazsalikom
- só
- vegeta
- olívaolaj
Elkészítés:
A cukkinit felkarikázzuk, és sós vízben pár perc alatt félig megfőzzük.
A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, és a rizzsel együtt továbbpirítjuk kevergetve egy keveset, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bő egy ujjnyival ellepje. Sózzuk, vegetázzuk, és alacsony lángon készre főzzük.
A tejfölbe belereszeljük a citromhéjat, és ízlés szerint megsózzuk, sőt a zöldfűszerekkel is ízesíthetjük.
Egy jénai alját kiolajozzuk, ráfektetünk egy réteg előfőzött cukkinit, meghintjük sóval, oregánóval, bazsalikommal és a felaprított újhagymával. Erre kerül egy réteg rizs (kb. a fele), majd egyenletesen meglocsoljuk a tejföl felével. A rétegezést még egyszer ugyanígy megismételve (fűszerezett cukkini-rizs-tejföl) a tejfölrétegre kerül a felkarikázott paradicsom, amelyet végül meghintünk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon, lefedve kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A végén fedetlenül megpirítjuk, hogy a sajt szép színt kapjon.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept