Medvehagymás kalács
Medvehagymás kalács
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1,5 dkg só
- 8 dkg medvehagyma
- 1 tojásárgája (+1 a lekenéshez)
- szezámmag
Elkészítés:
A felolvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával. Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, adjuk hozzá a langyos tejet és a vizet is.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyadék tetejére. Morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a kristálycukrot.
Dagasszuk meg a tésztát, és osszuk el két részre. Az egyik részt tegyük bele a kilisztezett kelesztőtálba.
A pépesített medvehagymát gyúrjuk bele a másik fél tésztába.
Ezután ezt a tésztát is tegyük bele a kelesztőtálba, és langyos helyen kelesszük 30 percig.
Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztákat formázzuk sütőforma hosszúságúra, majd fonjuk össze. Óvatosan helyezzük a formába, majd konyharuhával letakarva kelesszük 30 percig.
Amikor a tészta újra megkelt, a tetejét kenjük le egész felvert tojással, ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt süssük készre.
Pár percig hagyjuk a formában a kész kalácsot, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept