Túrós lepény lekvárral
Túrós lepény lekvárral
Hozzávalók 12 személyre
- A lepényhez:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- pici só
- A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál tejföl
- cukor ízlés szerint
- A lekvárhoz:
- 25 dkg sárgadinnye
- cukor
- 1 mokkáskanál xilit
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót és a kristálycukrot, kikeverjük.
2 tojássárgáját adunk hozzá, majd a 3 evőkanál tejfölt és jól elkeverjük.
Annyi tejet öntünk (folyamatosan) a masszánkhoz, hogy a tészta összeálljon. Közben lisztezzük.
A lehető leggyorsabban összeállítjuk a tésztánkat (nem szabad sokáig gyúrni, mivel a margarin a kezünk melegétől megolvad, és ragacsossá teszi azt, ez további lisztezést, tehát kemény tésztát eredményezne).
Tehát a tésztát kigömbölyítjük és lisztezett tálban letakarva pihentetjük kb. 15 percig.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
A sütőtepsinket kivajazzuk, liszttel meghintjük, a tésztánk egyik felét beletesszük. Villával megszurkáljuk, majd töltjük a fent leírt töltelékkel. A tetejére borítjuk a tésztánk másik felét és villával megszurkáljuk.
A tojássárgáját vízzel (vagy tejföllel) kikeverjük, megkenjük a tetejét.
170-180 fokon sütjük kb. 30 percig.
25 dkg sárgadinnyét lereszelünk, cukorral, 1 mokkáskanál xilittel és a citrom levével lekvárt főzünk belőle.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept