Cseresznyés galette mascarponés-diós krémmel
Cseresznyés galette mascarponés-diós krémmel
Hozzávalók 2 személyre
3-4 db hozzávalói
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1-2 ek tejföl
- 1 ek víz
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
Töltelék
- 2-3 marék dió
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg barna cukor (ízlés szerint)
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- fahéj
- cseresznye
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen.(Először csak 1 ek. tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, lehet ennyi is elég.)
Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe kell tenni legalább 60 percre, pihentetni a tésztát.
Közben el lehet készíteni a tölteléket.
Először a dió pörkölésével kell kezdeni.
Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Akkor jó, ha már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!!!!!)
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd ledaráljuk.
A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált-pörkölt diót is.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk.(Én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta.)
A kinyújtott tésztából, 3-4 kör alakot kell kivágni.(Én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle.)
Mindegyik kör közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk úgy, hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.
Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal.
Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre.
Az egész tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra összedarabolt dióval.(Ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütés közben megég!!!!)
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. (Én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni.)
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept