Joghurtos álom

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári szezon egyik kedvenc tortája a családban az első eperszemekből már készítem is. Aztán jön az őszibarack szezon szintén előkerül a recept. Édesanyám által, saját eperből készült eperlekvárral a legfinomabb!! A nyári meleg napokon nem kívánjuk a nehéz tésztás süteményeket, tortákat, de ez nagyon könnyed és gyümölcsös.
Másrészről pedig szeretek kísérletezgetni a receptekkel. Próbáltam már ananászt tenni a krémbe,de a zselatinnal nem lettek jóba és olvadni kezdett az egész.

Joghurtos álom

Hozzávalók 8 személyre

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vanília cukor
  • 1 nagy joghurt (epres, barackos)
  • 1 cs. étkezési zselatin (25 g)
  • 1 habtejszín (500 ml)
  • kevés lekvár (eper, barack- amilyen a joghurt)
  • friss gyümölcs vagy befőtt, mennyisége ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A 6 tojásból, 6ek. cukorból, 6ek. lisztből, sütőporból, vanília cukorból piskótát készítek kapcsos tortaformában. A tojásokat szétválasztom. Először a fehérjét kemény habbá verem, majd a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverem. A tojássárgájába még gépi habverővel a lisztet a sütőporral belekeverem. Ezután már nem használom a gépet, hanem a fehérjét kézzel dolgozom bele a lisztes, tojásos keverékbe. A tortaforma szélét nem kenem ki vajjal és liszttel, mert akkor nem bír felkapaszkodni szegény piskótám. Előmelegített sütőben sütöm és addig nem nyitom ki, míg illatozni nem kezd. Az elkészült piskótalapot csak akkor vágom ketté, amikor már teljesen kihűlt. Míg hűl a piskótám, elkészítem a krémet. A joghurtot egy főzőedényben összekeverem a zselatinnal és összemelegítem, nem kell felforralni! Hagyom kihűlni, addig a habtejszínt kemény habbá verem. Ha kihűlt a zselatinos joghurt, akkor óvatosan beleöntöm a tejszínhabba és összekeverem akár gépi akár kézi habverővel.
A tortalapot visszarakom a kapcsos tortaformába és lekenem az alját lekvárral ízlés szerint.
Rákenem a fele joghurtos krémet, majd megpakolom gyümölccsel és rákenem a másik felét.
Befedem a piskóta másik felével. A gyümölcsöket belekeverhetjük rögtön a joghurtos habba is. Hűtőbe rakjuk és pár óra múlva levehetjük a tortaformát róla, amikor megdermedt. Ízlés szerint díszíthetjük. Én a képen láthatóan saját készítésű fondanttal díszítettem. Jó étvágyat hozzá!

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük