Epres szelet
Eperszezonban vétek kihagyni epres sütik készítését. Ez egy nagyon egyszerű recept, bárki könnyedén el tudja készíteni. Legjobb saját termesztésű gyümölccsel dolgozni -amellett, hogy a bolti gyakran vízízű, szerintem megbízhatóbbak a saját, vagy a szomszéd kertjében pirosodó eprecskék. Könnyű és ízletes desszert, elkészítésében a gyerekek is segítségünkre lehetnek, biztosan élveznék az eprek kirakosgatását. :)
Epres szelet
Hozzávalók 4 személyre
- 5 ek. liszt
- 5 ek. cukor
- 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 tojás
- 10 dkg margarin
- tej
- vaníliás puding
- eper
- tortazselé
- sütőpor
Elkészítés:
5 tojásból, 5 evőkanál cukorból, 5 evőkanál lisztből, 2-3 evőkanál kakaóporból és egy kis sütőporból piskótát sütünk.
(A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét robotgéppel jól felverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot és addig verjük, míg a cukor elolvad, a hab pedig olyan kemény és fényes lesz, hogy a tálat fejjel lefelé fordítva sem csúszik ki belőle. Ezután egyenként hozzáadjuk a sárgákat és tovább verjük a robotgéppel. Szépen eldolgozzuk, majd belekanalazzuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és egy csipet sót is. Ezután óvatosan fakanállal átforgatjuk -nem keverjük!-, hogy a hab ne törjön össze. Amikor már nincsenek lisztcsomók benne, sütőpapírral bélelt, mély tepsibe töltjük. Vegyük figyelembe, hogy mekkora tésztát szeretnénk, aszerint válasszuk ki a tepsi méretét. Kb 20 perc alatt készre sütjük.)
Amíg a piskóta sül, a szokásos módon elkészítjük a pudingot, jó sűrűre főzzük. (Én ebbe csak nagyon kevés cukrot tettem, és inkább a margarin kikeverésénél használtam fel a cukor nagy részét.) 10 dkg puha margarint és 4-5 ek cukrot robotgéppel kikeverünk, majd a kihűlt pudingot lassan hozzáadagoljuk és robotgéppel egyneművé keverjük. A krémet a kihűlt piskótára kenjük, majd félbe vágott eprekkel sűrűn kirakjuk. Ezután elkészítjük a piros tortazselét a csomagolásán olvasható módon, majd óvatosan a sütire csurgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne nagyon folyjon rá a piskótára, mert az könnyen magába szívja és lucskos lesz tőle. A kész sütit kis időre hűtőbe tesszük.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept