Somlói galuska torta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisfiam első születésnapjára készítettem!

Somlói galuska torta

Hozzávalók 12 személyre

Piskótához

  • 7 db tojás
  • 1,5 dl víz
  • 22,5 dkg cukor
  • 37,5 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek darált dió

A vaníliakrémhez

  • 1 l tej
  • 8 tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • 4 cs vaníliás cukor
  • 8 dkg liszt

A csokoládéöntethez

  • 5 ek kakaópor
  • 2ek cukor
  • Kevés víz

Az összeállításhoz

  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg mazsola (lehet rumba vagy vízbe áztatni)
  • 1 dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat egy mérőkancsóba rakom, felöntöm 1,5 dl vízzel, hogy 6 dl legyen összesen. Egy tálba öntöm, hozzáteszem a cukrot és habosra felverem. A lisztet a sütőporral összekeverem, majd beleteszem a tojásba és 1,5 dl vízzel lazítom. Nem muszáj bele az összes víz, a tésztától függ. A tésztát háromfelé mérem, lesz egy sima lap, a következőbe belekavarom az 1 ek kakaóport, a harmadikba a 2 ek darált diót.
A tésztákat 26 cm-es, kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük (tűpróba).
A vaníliakrémhez 8 dl tejet a vaníliás cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, közben a cukorral összekevert lisztet simára és kicsit habosra keverjük a tojás sárgákkal. Hozzáöntjük a megmaradt 2 dl tejet, végül belekeverjük a melegedő tejbe. Kevergetve forrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A csokoládéöntethez a kakaóport és a cukrot egy edénybe öntjük, és hozzáadunk annyi vizet, hogy simára tudjuk keverni vele. Ezután lassú tűzön forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Összeállításhoz a tortaformába tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rum harmadával, rákenjük a krém harmadát, rászórjuk a durvára vágott diót és a mazsola felét, ráöntjük a csokoládéöntet felét. Erre kerül rá a kakaós piskótalap. Ezt is meglocsoljuk a rummal, jön rá a krém, a darált dió, a mazsola, a csokoládé öntet. Erre kerül rá a diós piskótalap, ezt is meglocsoljuk rummal, a krémmel lekenjük.
Ezután egy éjszakát hűtőszekrénybe tesszük. Ha valaki már nem nagyon szeretné díszitgetni, az tehet rá szintén diót, mazsolát, tejszínhab és csokoládé öntetett.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük