Rakott, sült saláta
Friss, üde, tavaszi.
Kihagyhatatlan és abbahagyhatatlan!
Egyik kedvencem ez a szupergyorsan összerakható és csudafinom rakott, sült saláta. Évek óta rendszeres vendégünk hétvégi reggelikre, ebédre, vacsorára, esetenként bűntetlen esti nassolnivalóként :)
Alapváltozatban saláta-paradicsom-fokhagymás tejfölből rakom össze, de dúsítható szinte bármilyen zöldséggel, sajttal, zabpehellyel, tehén- vagy juhtúróval. Minden változatban zseniálisan finom!
Legutóbb \"de luxe\" változat készült, az alaphozzávalók mellet zsenge cukkinivel, póréhagymával, hars zöld karalábé- és reteklevéllel, illatos medvehagymával.
Rakott, sült saláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb fejes saláta
- 2-3 paradicsom
- 1 kicsi cukkini
- 6-8 cm póréhagyma (fehér része)
- 6-8 karalábélevél - a kisebb, zsengébb levelek
- 1 kis kötés retek levele
- 8-10 medvehagyma levél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- kb 6 dkg sajt
- fűszerek: minimális só, bors
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A salátát leveleire szedem, a többi zöldséggel, levéllel együtt megmosom, alaposan lecsöpögtetem.
Egy tepsit alaposan kivajazok, az oldalait is.
A salátaleveleket félbe, negyedbe, majd kb 2 cm széles csíkokra vágom. A paradicsomot felkarikázom. A zöld leveleket (karalábé, retek, medvehagyma) vékony laskára vágom, majd tovább aprítom. A póréhagymát vékonyra karikázom. A cukkiniből (héjastól) zöldségpucolóval leheletvékony karikákat szelek.
A fokhagymát a tejfölbe reszelem (nyomom), majd picike sóval és frissen őrölt borssal összekeverem.
A kikent tepsibe szórok egy adag saláta levelet, ráhalmozok a paradicsom és cukkini karikákból, majd megszórom póréhagymával, végül az apróra vágott zöld levelek keverékével.
Bőven kanalazok rá a fokhagymás tejfölből.
Újabb réteg saláta levél, karikázott paradicsom és cukkini, póréhagyma, zöld levelek, fűszeres tejföl.
Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart.
A tetejére a széles laskára vágott saláta és tejföl kerül, majd a reszelt sajttal zárom.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem és nagyjából 10-12 percig sütöm.
Tálalás előtt 2-3 percig pihentetem. Friss korpás kenyérrel kínálom, magában, vagy köretnek.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept