Nyuszisüti
A nyuszisüti nem nyusziknak készült és egy icipici darabka nyuszi sincs benne. :)
Van viszont sok-sok sárgarépa, darált dió, kevéske kakaópor. S bár kívülről nem látszik, mindegyik nyuszisütiben sok hófehér, porcukorral és darált mandulával bolondított mascarpone töltelék lapul.
Na igen, a nyuszisüti nem más, mint a répatorta :), kicsit újragondolva.
Rendhagyó módon - az őrölt mandulával dúsított - a mascarpone krém nem a süti tetején díszeleg, hanem benne rejtőzik.
Nyuszisüti
Hozzávalók 6 személyre
- 25 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 10 dkg darált dió (mogyoró)
- 5 dkg őrölt mák
- 20 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl olaj
- 20 dkg író (kb 2 dl; vagy kefir néhány kanál buborékos ásványvízzel és pár csepp citromlével)
- 1 tojás
- 1 citrom héja
- 1 ek citromlé
- fűszerek: 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk őrölt fahéj
- csipetkényi só
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 6 bő ek mascarpone - a töltelékhez
- 6 ek porcukor - a töltelékhez
- 3 dkg őrölt mandula - a töltelékhez
- 10 dkg bevonó csoki + 3 ek folyékony habtejszín vagy sűrű cukormáz - díszítéshez
- marcipán - díszítéshez
Elkészítés:
A szilikon muffinsütő mélyedéseit kevés margarinnal átkenem, a formát hűtőbe teszem. A sütőt 175 fokra melegítem.
A sárgarépát finomra reszelem, belekeverem a diót, mákot, kakaóport, reszelt citromhéjat, citromlevet, őrölt fűszereket.
A cukrot habosra keverem a tojással, összedolgozom az olajjal és íróval.
Hozzáadom előbb a sárgarépás-diós, majd a liszt-sütőpor-szóbikarbóna keveréket és az egészet összedolgozom.
A muffinsütő mélyedéseit 3/4-ig töltöm a tésztával, előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
A sütiket hagyom kihűlni (kb félidőben kifordítom a szilikon formából, hamarabb hűl és nem szalonnásodik).
A krémhez kávédarálóban finomra darálom a mandulát. A mascarponet habosra keverem a porcukorral, majd hozzáforgatom a darált mandulát. Kész, hűtőbe teszem.
Egy szívószálból levágok kb 6 cm-t, egyik végét 2 cm-re bedugom egy habzsákba, szigszalaggal alaposan egymáshoz rögzítem a habzsákot és a szívószálat. A habzsákba kanalazom a krémet, a végét befőzőgumival elfogom (nem a szívószálast :).
A muffinok tetejébe apró lyukat szúrok a szívószállal, mindegyiket megtöltöm a mandulás mascarpone krémmel.
A felmelegített habtejszínbe tördelem a bevonó csokit, alaposan összekeverem. Cukormázhoz 3-4 ek porcukrot 2-3 tk vízzel simára keverek.
A töltött muffinok tetejét bevonom csokival vagy cukormázzal.
A marcipánmasszát kevés étkezési keményítőn kinyújtom, apró virágokat, pillangót formázok. Ezeket sűrű cukormázzal ragasztom a töltött, csokistetejű muffinokra.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció