Pulykamell almás-rozmaringos mártással

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almás szószt álmodtam meg a husihoz és mindenképpen szelet húst terveztem. Aztán felrémlett előttem legrosszabb rémálmaim egyike, miszerint a gyerekek (főleg az egyik :) ide-oda tologatják az almadarabokat a tányéron, miközben huszadszorra is kijelentik, hogy \"ezt én nem szeretem\". Bár a nem szeretem ellen rég feltaláltuk az \"akkor szerelem nélkül eszed\" választ, úgy döntöttem, inkább nem adok magas labdát és az almából egynemű mártás lesz.
Mivel még főzés előtt meglocsoltam a teraszra kitett fűszerkéim, muszáj volt meglátnom és szagolgatnom kicsit a csoda illatos rozmaringot. Ez meg is adta a fűszerezésre az ötletet, rozmaringos-almás mártás lesz. A többi \"ment magától\", menet közben találtam ki, hogy a mártást turmixolom, így belecsempésztem egy szép szál sárgarépát és egy kevéske petrezselymet is. Mivel nagyon ritkán használom, nem volt itthon főzőtejszín, így a mártást kevéske étkezési keményítővel és tejjel sűrítettem. Na ja, kreatív főzés :)
Jó étvágyat !

Pulykamell almás-rozmaringos mártással

Hozzávalók 6 személyre

  • 12 szelet pulykamell
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 cm póréhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • fél szál petrezselyem
  • 4 nagyobb alma
  • 4 ek méz
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 dl tej
  • 3-4 ek olaj
  • 10-12 rozmaringlevélke
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat teflon serpenyőben melegedni teszem.
A hagymát megpucolom, a póréhagymát alaposan megmosom, mindkettőt félbe vágom, vékonyra karikázom, majd a forró olajon 2-3 perc alatt aranyszínűre üvegesítem.
Megpucolom a sárgarépát, petrezselymet, reszelő legkisebb fokán lereszelem, a hagymákhoz szórom. További 2-3 percig, időnként megkevergetve pirítom.
A megpucolt almákat kis kockára vágom, a serpenyőbe szórom, az egészet alaposan átkeverem.
Fűszerek: só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 10-12 levélke rozmaring apróra vágva.
Kb. 2 dl vízzel apránként felöntöm a serpenyőben piruló zöldségeket, fedő alatt 6-8 perc alatt szószosítom.
A hagymás-almás fűszeres keveréket egy edénykébe kanalazom, hozzáadok 1 ek étkezési keményítőt, 1 dl tejet, a mézet, merülő botturmixszal simára dolgozom. Megkóstolom, ha kell fűszerezem, kis mézzel édesítem. Nem kifejezetten édes, a rozmaring-méz párosítástól fűszeres-édeskés, pikáns mártás lesz.
A pulykamellet felszeletelem, megszórom frissen őrölt borssal. Az üres serpenyőt visszateszem a tűzre, amint felforrósodott beleteszem a hússzeleteket. A kész szeleteket tányérra szedem, letakarom.
A serpenyőbe visszaöntöm a simára turmixolt mártást, 1-2 percig alacsony lángon rotyogtatom.
A hússzeleteket visszateszem a mártásba, fedő alatt további 2-3 percig, csendes tűzön összerotyogtatom.
Tálaláskor csinos rizstornyot készítek, mellé teszem a mártással bevont pulykamell szeleteket és a rizstornyot is megkoronázom a pikáns, almás-rozmaringos mártással.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük