Somlóigaluska-torta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tatán van egy cukrászda, ahol olyan finom somlói galuska van, hogy azt el sem tudom mondani. Nekem az az igazi somlói... eddig sehol máshol nem ettem jobbat. Jóformán máshol nem is ettem jó somlóit, nemhogy jobbat :D
Pont ezért, kíváncsian fogtam neki ennek a tortának, ami a legjobb barátnőm, Eszti szülinapjára készült!
Büszkén állíthatom, hogy azt az ízt kaptam, amit vártam :) Mindenkinek nagyon ízlett! Még a kritikus öcsikém is elismerően nyilatkozott!

Somlóigaluska-torta

Hozzávalók 12 személyre

A tésztához

  • 9 tojás
  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1 púpozott evőkanál darált dió
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • _A krémhez_
  • 6 dl tej
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg margarin

A cukorsziruphoz

  • 2 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl sütőrum

A csokoládéöntethez

  • 3 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál liszt
  • 1-2 dl sütőrum

Az összeállításhoz

  • 2-3 dl Hulala
  • 4-5 marék vágott dió
  • aki szereti, tehet bele rumba áztatott mazsolát
Recept idők

Elkészítés:

1. A sárga piskótához kemény habbá verek 3 tojásfehérjét 3 ek. cukorral, hozzáadom a 3 tojássárgáját, egy kávéskanál sütőport, és óvatosan hozzákeverem a 3 ek. lisztet. Közepes tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöm.
A diós piskóta ugyanígy készül, csak 1 ek. lisztet 1 ek. darált dióval helyettesítek.
A kakaós piskóta elkészítési módja is ugyanez, csak 1 ek. liszt helyett 1 ek. kakaóport teszek bele. A diós és a kakaós piskótát is kisütöm.

2. A vaníliakrémhez a tejben simára keverem a cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a lisztet, a tojásokat. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzöm. Mikor langyosra hűlt, alaposan belekeverem a margarint, hogy jó habos legyen.
A cukorsziruphoz a vízben felforralom a cukrot, ha langyosra hűlt, hozzáadom a sütőrumot.
A csokoládéöntethez a tejet, a margarint, a kakaóport, a cukrot, a lisztet összemelegítem, majd a tűzről levéve belekeverem a rumot.
A hulalát kemény habbá verem, majd összeállítom a tortát.

3. Egy nem túl mély tál alját kibélelem a 3féle piskótából tépkedett darabokkal, ezt alaposan meglocsolom a cukorsziruppal, erre jön a vaníliakrém. Erre szórok egy marék durvára vágott diót és egy marék rumban áztatott mazsolát. Ezt meglocsolgatom a csokoládéöntettel, erre halmokban kanállal Hulalát teszek. Következik újból a piskótaréteg, és így tovább, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére, csokoládéöntet kerül és a maradék Hulalával csillagcsöves zsákból szépen feldíszítem.

1
2
3
4

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük