Húsmentes ázsiai finomság

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsmentes ázsiai finomság

Hozzávalók 2 személyre

  • kb. 250 g hajdina
  • vöröshagyma (2 kis fej vagy 1 nagyobb)
  • egy üveg mungóbabcsíra (szójababcsírával is helyettesíthető)
  • egy üveg bambuszrügy
  • 3-4 szál sárgarépa
  • közepes fej káposzta
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb szál póréhagyma
  • 300-500 ml paradicsomlé
  • édesítőszer/méz
  • szójaszósz
  • olíva olaj
  • negyed citrom leve
  • kb. 2 teáskanál natúr joghurt
  • _fűszerek_
  • bors (én cayanne borsot használtam,de sima őrölt fekete bors is megteszi)
  • fahéj
  • koriander
  • gyömbér
  • kardamom
  • majoránna
  • római kömény
  • kurkuma
  • mustármag
Recept idők

Elkészítés:

1. A hajdinát bő vízzel át kell mosni, majd apróra vágott vöröshagymával együtt, kevés olívaolajon lepirítani. Miután színt kapott, kétszeres mennyiségű vízzel felengedve párolni kell, míg meg nem puhul. Érdemes enyhén sózni és borsozni, mert a kissé karakteres íze szinte \"kívánja\" a fűszerezést. Ha valami pikánsra vágyunk, tehetünk a főző vízbe majoránnát is, mivel ezzel a fűszerrel kifejezetten harmonizál a hajdina.

2. Amíg a hajdinánk párolódik, nekiállunk a ragu elkészítésének. A póréhagymát, a sárgarépát, a káposztát és a bambuszrügyet vékony csíkokra szeleteljük. A babcsírát lecsöpögtetjük.

3.Először a répát kezdjük el pirítani, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi zöldséget, legutoljára a babcsírát. Alaposan megfűszerezzük a felsorolt fűszerekkel, hozzáadjuk a szójaszószt ízlés szerint, a negyed citrom levével együtt, és addig pároljuk a zöldségeket, míg kissé összeesnek, de még roppanósak. Ezen a ponton jegyezném meg, hogy ha valaki nem kísérletezett még ázsiai ízekkel és nem tart ennyiféle fűszert otthon, bárhol beszerezhetőek különféle ázsiai fűszerkeverékek, melyekben nagyjából 10-12-féle fűszer található, közöttük a felsoroltak is.

4. Miután a zöldségek kellően megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomlevet. Látni fogjuk, hogy az 500 ml-es kiszerelésből mennyit vesznek fel a zöldségek, végeredményben sűrű állagú ragut kell kapnunk.

5. Ha szükséges, utána ízesítünk a felhasznált fűszerekkel illetve a paradicsom savanykásságát ellensúlyozandó, némi mézet vagy édesítőszert adunk a raguhoz (én személy szerint a mézet ajánlanám, sokkal természetesebb az íze).

6. Tálaláskor 1-2 kanál natúr joghurtot adhatunk a ragu mellé, kiválóan kiegészíti a csípős-édes-savanykás ízkavalkádot.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük