Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával
Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg sajt
- 1 kis fej hagyma
- 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db zsályalevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- frissen őrölt bors
- 1 l húsleves alaplé
- a sonkás galuskához
- 10 dkg sonka
- 1 tojás
- 2 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 2 csipet só
Elkészítés:
Először a sonkás galuskát készítem el, mert jót tesz neki, ha áll, mielőtt kifőzzük.
A sonkát nagyon apróra vágom. Egy tojást felverek, elkeverem benne a vajat, hozzáadom az aprított sonkát, kissé megsózom, majd összedolgozom a liszttel és félreteszem.
Edényben felmelegítem a vajat, adok hozzá egy kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítom benne, majd rászórom a lisztet. Együtt pirítom kissé - de csak világosra -, majd felöntöm a fehérborral és a húsleves alaplével. Megsózom, hozzáadom a zsályaleveleket, és beleteszem a lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzöm, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadom a főzőtejszínt, és készre főzöm az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixelem.
Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralok, és ebben kifőzöm a megformált galuskákat.
Tálaláskor a tányérba teszem a galuskákat, rászedem a forró levest, és a tetejét meghintem frissen őrölt feketeborssal. Egy-egy zsályalevéllel díszítem.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept