Zsemle házilag - sárgarépás vajkrémmel
Zsemle házilag - sárgarépás vajkrémmel
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál szőlőmagolaj (vagy 1,5 evőkanál olívaolaj)
- 1,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 mokkáskanál só
- tetejére ízlés szerint szezámmag, lenmag, tökmag, mák, stb.
- vajkrém
- sárgarépa
- balzsamecet
Elkészítés:
Zsemlék elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt ,majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük, és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztából 12db gombócot formálunk és olajjal kikent tepsire helyezzük. Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különben leragadnak a zsemlék. A tetejét tojássárgával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb. További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük. 3-4 napig is ropogósan friss marad.
Sárgarépás vajkrém elkészítése:
A bolti, sima, natúr vajkrémbe (250gr) belereszelünk 1 egész sárgarépát, hozzáadunk 2 csepp balzsamcetet és az egészet összekeverjük. A frissen sült zsemlékre kenjük! Jó étvágyat hozzá!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept