Újévi zöldséges lencsesaláta
Újévi zöldséges lencsesaláta
Hozzávalók 2 személyre
- 20 dkg lencse
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb paszternák (v. zöldség)
- só
- 1 kk ételízesítő
Öntethez
- 1 citrom leve
- 3-4 ek olívaolaj
- csipet só
- őrölt fehér bors
- méz (v. édesítőszer)
- 3 kk csípős mustár
- 1 db lilahagyma
Elkészítés:
A lencsét hideg vízbe jól átmossuk, majd feltesszük főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt teszünk, majd puhára főzzük benne a lencsét.(kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul) Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
A sárgarépát és a paszternákot megpucoljuk, majd vékony csíkokra felszeleteljük.
Egy edénybe beletesszük először a sárgarépát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórjuk egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzzük. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, majd a paszternákot beletesszük a főzőlébe és azt is pár perc alatt puhára főzzük.
Végül azt is leszűrjük, majd minden hozzávalót teljesen kihűtjük.
Egy tálkába tesszük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mustárt és jól kikeverjük. Ezután hozzáadunk egy csipet, sót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehér borsot.
A hagymát nagyon apróra felkockázzuk, majd ezt is belekeverjük.
Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan hogy ne törjön, összekeverjük.
Végül leöntjük az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatjuk.
1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sültek vagy virsli mellé tálaljuk. Pirított mandulával megszórva, magában is fogyasztható!!!!
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept