Gesztenyetorta
Gesztenyetorta
Hozzávalók 8 személyre
Piskóta
- 9 tojás
- 9 csapott evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- sütőpor
Csokikrém
- 100 g étcsoki
- 25 g Vénusz sütőmargarin
- 1 dl tejszín
Gesztenyés töltelék
- 250 g gesztenyepüré
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál étkezési zselatin
- 1 evőkanál rum
- 4 dl tejszín
- 1 dl tej
Díszítés
- 3 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 60 g étcsoki
- _Gesztenyeszívek_
- 250 g gesztenyepüré
- 2-3 evőkanál rum
- kb. 40 g étcsoki
Elkészítés:
Piskóták:
3 tojásból csinálunk egy könnyű felvert piskótát:
A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
A fehérjét csipet sóval keményre verjük (vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert akkor törni fog!!).
A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk.
Fakanállal óvatosan összeforgatjuk a sütőporos lisztet, a tojásfehérjét és a tojássárgáját.
30x28 centis tepsiben 180 fokon sütjük.
Ha kész, ezt félbevágjuk, így kapunk két 15x28-as piskótát.
A maradék 6 tojásból csinálunk egy másik piskótát, azzal a különbséggel, hogy egy evőkanál lisztet egy evőkanál kakaóporral helyettesítünk.
Ezt egy kapcsos tortaformában készre sütjük, majd ha kihűlt vízszintesen félbevágjuk.
Csokikrém:
Vízfürdőn felolvasztjuk a csokit a vajjal.
Amikor kihűlt, krémesre keverjük a habtejszínnel.
(A vízfürdő lényege, hogy egy edénybe felteszünk forrni vizet, majd ráteszünk egy kisebb edényt, úgy, hogy a gőz távozni tudjon, és a kisebb edény alja ne érjen bele a vízbe. Ha ezekre nem figyelünk, a csoki könnyen odaéghet!)
A kész piskótákat megtöltjük a csokikrémmel, majd feltekerjük.
Gesztenyés töltelék:
A habtejszínt keményre verjük.
A tejben feloldjuk az étkezési zselatint, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük (NEM forraljuk!).
A gesztenyepürét összetörjük, hozzáadjuk a rumot és a porcukrot.
Legvégül összekeverjük a habtejszínt, a gesztenyét és a tejet.
Gesztenyeszívek:
A gesztenyepürét összetörjük, és a rummal összekeverjük.
Szíveket formálunk belőle.
A csokit vízfürdőn megolvasztjuk.
A gesztenye szíveket csokiba mártjuk, majd hagyjuk megdermedni.
Ha nem akarunk a szívekkel sok időt eltölteni, csinálhatunk egyszerű golyókat is.
(Nekem szerencsére könnyebb dolgom volt, mert van szilikonos szív alakú bonbonformám, amit először kikentem a csokival, majd megtöltöttem a gesztenyével, végül lefedtem a maradék csokival. Pár órát a hűtőben dermedt.)
Torta összeállítása:
A kapcsos tortaformánk aljába belefektetjük az egyik csokis piskótánkat.
A feltekert töltött piskótákat a piskóta kerületére fektetjük.
Majd megtöltjük a gesztenyekrémmel.
Ráfektetjük a másik csokis piskótánkat, ezt kicsit rányomkodjuk, így jobban össze fog állni.
6-8 órát, vagy egy éjszakát hűtőben hagyjuk megdermedni, és összeérni.
Amikor kivettük a hűtőből a díszítéshez félretett habtejszínt keményre verjük a habfixálóval, majd ezzel bekenjünk a torta oldalát és tetejét.
Gesztenyeszívekkel díszítjük, illetve ízlés szerint csokireszelékkel.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept