Pizzás csigák
Pizzás csigák
Hozzávalók 4 személyre
Tészta
- 50 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 kávéskanál só
- 2 tojás
- 2,5-3 dl langyos víz
- 8 dkg lágy Vénusz sütőmargarin
- 1 tojássárgája a lekenéshez
- 3 evőkanál + 1 kávéskanál Vénusz napraforgó olaj a körbe- és lekenéshez
Töltelék
- 14 dkg paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- bors, só, csipetnyi cukor
- 1 kávéskanál oregano
- 1 ág rozmaring (10 cm-es)
- 10-12 db bazsalikomlevél
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dkg reszelt trappista sajt a tetejére
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet (kovászt készítünk). Letakarva 10 percig kelesztjük.
1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a margarinnal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még ½-1 dl langyos víz hozzáadásával) hólyagosra dolgozzuk ki (egészen lágy tésztát fogunk kapni). Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig (duplájára) kelesztjük.
A tölteléket elkészítjük: a paradicsompüréhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, a felaprított vöröshagymát, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk, pici cukrot teszünk bele. A zöldfűszereket (rozmaring, bazsalikom) összevágjuk, és a szárított oreganoval a püréhez adjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az olívaolajat és a reszelt parmezánt.
Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm-es átmérőjű, kapcsos tortaformát. A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 40 cm*40 cm-es lapra. Szélein 2-2 cm-t, középen pedig 4 cm-t üresen hagyva elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról elindulva szorosan feltekerjük, végül középen kettészeljük. Így két rudat kapunk. A rudakat 2,5-3 cm vastag darabokra szeleteljük, kb. 24 darab lesz. Az alsó részüket kicsit összenyomva a két tortaformába rakosgatjuk őket, némi távolságot hagyva köztük. Oldalukat körbekenjük 3 evőkanál napraforgó olajjal.
Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát. Ekkor a tetejüket lekenjük a maradék 1 kávéskanál napraforgó olajjal elkevert tojássárgájával (megszórhatjuk reszelt trappista sajttal is), és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának nagyon jót fog tenni a keletkező gőz.
Ha nagyon pirulna a tetejük, akkor takarjuk le alufóliával. A formákban kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük le a tortakarikát, és csigákra bontva (vagy tortaszerűen szeletelve) kínáljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept